U naselju Greda obilježena slava hrama Marija Magdalena

Milan Vujić
U naselju Greda obilježena slava hrama Marija Magdalena

GRADIŠKA - U naselju Greda koje se nalazi u mjesnoj zajednici Kozinci danas je obilježena crkvena slava Marija Magdalena u narodu poznatija kao Blaga Marija.

 

Paroh Nenad Tomić rekao je da su se mještani okupili da proslave slavu hrama, Boga i Svetu Mariju Magdalenu-Blage Marije, koja je bila jedna od mirosnosnica odnosno žena koje su pratile Hrista i koje su prve saznale da je vaskrsao.

Svake godine na hramovnoj slavi jedna porodica prihvata kumstvo i u sklopu slave priprema posluženje na ovaj praznik.

Ovogodišnji kum crkvene slave u Gredi Branislav Subotić koji ističe da je počastvovan što je u prilici da drugu godinu kumuje crkvenoj slavi, izuzetno lijepom događaju koji prerasta u tradiciju ovog naselja.

On dodaje da je to prilika da se u Gredi okupe vjernici ovog naselja, ali i onih koji žive u inostranstvu.

Služen je parastos i položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježje u Kozincima na kome su pored imena boraca i žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata uklesana i imena palih boraca i žrtava u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Na ovom spomeniku ispisana su imena 13 Kozinčana čije porodice, rodbina i komšije čuvaju uspomenu. 

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić obraćajući se prisutnima, rekao je da je naša obaveza je da se svake godine poklonimo svima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

-Naša Republika Srpska je sigurnost našeg opstanka i razvoja zato se trebamo pokloniti i odati poštu našim rodoljubima koji nisu žalili svoje živote i nama ostavili u amanet našu Srpsku koju trebamo čuvati - rekao je Adžić. 

On je dodao da će Gradska uprava i dalje pomagati boračku populaciju, porodice poginulih boraca kao i ratne vojne invalide.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježje su, osim članova porodica poginulih, položile i delegacije Grada Gradiška, Gradske boračke organizacije, Mjesne boračke organizacije i Savjeta mjesne zajednice Kozinci, kao i predstavnici Fudbalskog kluba „Bratstvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana