U Mrkonjić Gradu prvi studio za snimanje svjedočanstava o stradanju Srba

GS
U Mrkonjić Gradu prvi studio za snimanje svjedočanstava o stradanju Srba

MRKONjIĆ GRAD- Prvi centar za snimanje svjedočanstava biće otvoren i u Mrkonjić Gradu.

Fondacija „Vizuelni arhiv srpskog stradanja“ u saradnji sa Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske a pod pokroviteljstvom i uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokrenula je projekat snimanja svih dostupnih svjedočanstava srpskog stradanja tokom ratova devedesetih.

Načelnik opštine Dragan Vođević izjavio je da će opština pružiti punu podršku ovom projektu, dodatno naglašavajući da je Mrkonjić Grad jedan od simbola srpske golgote i stradanja u proteklo odbrambeno- otadžbinskom ratu.

„Pozivam sve članove porodica palih boraca, ratne zarobljenike, ratne vojne invalide da se odazovu na poziv da učestvuju u snimanju“, rekao je Vođević.

Direktor Fondacije Denis Bojić izjavio je da je u toku ove godine planirano otvaranje deset studijskih centara širom Republike Srpske u kojima će članovi porodica stradalih civila i vojnika ali i svi oni koji svojom sudbinom svjedoče o srpskom stradanju, imati priliku da snime svoje svjedočanstvo i ostave trajni zapis o herojstvu i mučeništvu svojih najmilijih.

„Digitalna baza će biti dostupna ne samo srpskom narodu, nego čitavom čovječanstvu“, dodao je Bojić.

Isidora Graorac, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, navela je da je digitalni arhiv važan kako radi prošlosti, tako i zbog budućih generacija.

„Mrkonjić Grad je jedna od stardalnijih opština, te je zbog toga važno da prvi studio bude baš u Mrkonjić Gradu“, navela je Graorac.

Na prostoru bivše Jugoslavije tokom ratnih dešavanja devedesetih poginulo je i nestalo više od 50.000 Srba, civila, te pripadnika različitih vojnih formacija. Ovaj broj podrazumijeva zbir svih žrtava, od prvog poginulog pripadnika JNA na prostoru Slovenije pa sve do posljednje srpske žrtve na teritoriji Kosova i Metohije.

“ Vizuelni arhiv srpskog stradanja“ predstavlja izradu prve digitalne baze podataka o stradanju Srba, koja se bazira isključivo na snimanju, arhiviranju te globalnom prezentovanju snimljenih ispovjesti iz prvog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana