U Medicinskoj školi u Banjaluci šire odjeljenja, poslanici hoće istinu

D. Keleč, S. Šurlan
U Medicinskoj školi u Banjaluci šire odjeljenja, poslanici hoće istinu

Banjaluka - U Medicinskoj školi u Banjaluci prostora imamo za još dvadesetak đaka, tako da ćemo razmotriti molbe te udovoljiti zahtjevima učenika i roditelja u slučajevima gdje utvrdimo da su opravdani i u skladu sa zakonom proširiti odjeljenja.

Poručili su to juče iz Ministarstva prosvjete i kulture RS i naglasili da maksimalan broj u odjeljenju može da bude 32.

"Glas Srpske" je u petak objavio da je škola upisala odjeljenje sa 28 učenika, ali da se u njemu nisu našli svršeni osnovci koji su ostali prvi ispod crte, već đaci sa znatno manje bodova, pa čak i oni koji nisu ni konkurisali za tu školu. To je izazvalo lavinu nezadovoljstva roditelja đaka i sumnju da je glavni kriterijum bila jačina veze. U cijeli slučaj uključila se i policija i republička prosvjetna inspekcija, koji detaljno ispituju na koji način je i po kojim kriterijumima zaista ovo odjeljenje formirano.

I dok se čeka izvještaj istražnih organa, roditelji poručuju da ne odustaju od istine. Pomenuto odjeljenje za zanimanje medicinski tehničar formirano je pred sami početak nastave, 31. avgusta, a to je odobrilo Ministarstvo prosvjete.

O aferi u Medicinskoj školi juče je razgovarano i u Narodnoj skupštini RS, gdje je predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kazao da je upoznat sa tim da inspekcija ispituje ovaj slučaj i da će oni koji su prekršili zakon i pravila odgovarati. Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović je istakao da je skandalozno ponašanje ministra, direktora škole i odgovornih u Vladi o pitanju upisa u ovu školu.

- To je za svaku osudu i treba poništiti takvu odluku ministra. Oni koji su odgovorni treba da snose punu odgovornost, da podnesu ostavke! Bilo kakav izgovor ili prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge neće pomoći, jer je pobijedila upornost roditelja i medija koji će istrajati na ovoj aferi - rekao je Borenović.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica kazao je da je zatražena informacija o tome kako je sprovedena procedura, koliko je đaka upisano za vrijeme prijemnog ispita, a koliko naknadno, čijom odlukom i u skladu sa kojim aktima i dokumentima.

- Želimo da dobijemo odgovor na koji će ministar staviti potpis i pečat Vlade, a poslije toga ćemo vidjeti da li su informacije u javnosti tačne - rekao je Govedarica.

Molbe i pomoć

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su u novoformirano odjeljenje Medicinske škole u Banjaluci upisani svi kandidati sa liste neprimljenih za zanimanje medicinski tehničar, a kada su iscrpili tu listu, onda su primili kandidate sa visokim prosjekom sa drugih lista.

- Ministarstvo je iskoristilo diskreciono pravo i odlučilo o nekoliko zahtjeva đaka koji su im uputili molbu. Među ovim učenicima su i oni koji se u trenutku upisa nisu nalazili u Srpskoj, ali i iz višečlanih porodica kojima smo dužni pomoći - istakli su u Ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana