U Livanjskom kantonu prijedlog budžeta bez učešća Srba

Srna
U Livanjskom kantonu prijedlog budžeta bez učešća Srba

Sarajevo - Predsjednik Kluba Srba u Skupštini Livanjskog kantona Drago Puzigaća rekao je da se prvi put desilo da izabrani predstavnici srpskog naroda nisu mogli da učestvuju u izradi Nacrta i Prijedloga budžeta Kantona za 2017, zbog čega je Ustavnom sudu Federacije BiH /FBiH/ podnesen zahtjev za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda.

Puzigaća je danas učestvovao na javnoj raspravi Vijeća za zaštitu vitalnih i nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH povodom zahtjeva Kluba srpskog naroda u Skupštini Livanjskog kantona za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Prijedloga Budžeta i Prijedloga zakona o izvršavanju budžeta ovog kantona za 2017. godinu.


Prema njegovim riječima, legalno izabrani predstavnici srpskog naroda nisu bili u mogućnosti da utiču na Prijedlog budžeta jer o njemu nije raspravljala nadležna Administrativno-pravna komisija, nego ga je Ministarstvu finansija i Vladi Kantona neovlašteno i protivzakonito dostavio predsjednik Skupštine Kantona.

Puzigaća je istakao da je Klub Srba tu nepravilnost pokušao da ispravi na Kolegijumu Skupštine Kantona tražeći da Prijedlog budžeta bude skinut sa dnevnog reda sjednice Skupštine i da bude donesena odluka o privremenom finansiranju dok ne budu usaglašeni stavovi sva tri naroda i sprovedene zakonske procedure u donošenju budžeta, ali ni to nije uvaženo.

Pojašnjavajući razloge za podnošenje zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u donošenju prijedloga budžeta, Puzigaća je naglasio da se učešćem u kreiranju budžeta za ovu godinu kroz povećanje sredstava želio poboljšati položaj povratničke populacije.

"Klub Srba, odnosno njegovi predstavnici već 20 godina ukazuju na veoma teško, gotovo neizdrživo stanje u opštinama Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo gdje je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti. Život u ovim opštinama postao je nepodnošljiv i ispod granica ljudskog dostojanstva i životne egzistencije. Na ovakve naše vapaje godinama se nije obaziralo", konstatovao je Puzigaća.

On je naveo da u Livanjskom kantonu, prema popisu iz 2013. godine, živi 20 odsto Srba u Federaciji BiH, a da su Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, tri najsiromašnije opštine u FBiH.

"Od 70 miliona KM, koliko je predložen budžet za 2017. godinu samo 50.000 KM predviđeno je za povratnike, a skoro milion KM za tekuću rezervu premijera i ministra finansija. Htjeli smo da to popravimo jer ovaj budžet ne prepoznaje izbjeglice i raseljena lica. Od srpskog stanovništva u Drvaru radi samo 10 odsto, a 90 odsto Hrvata", rekao je Puzigaća.

Za prijedlog budžeta nisu glasali ni Bošnjaci, koji su bili uzdržani.

Predstavnik Kluba bošnjačkog naroda Jasenko Tufekčić podržao je Puzigaćino izlaganje, istakavši da je tačno sve što je Puzigaća govorio.

"Srbi i Bošnjaci nisu imali mogućnosti da utiču na prijedlog budžeta", naglasio je Tufekčić.

Pravni zastupnik Kluba hrvatskog naroda ocijenio je da Prijedlogom budžeta nije povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

Odluku o ova dva zahtjeva Kluba srpskog naroda u Skupštini Livanjskog kantona Ustavni sud FBiH donijeće na jednoj od narednih sjednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana