U Liješću služen pomen za osmoricu poginulih srpskih boraca

Srna
Foto: Boračka organizacija Brod

BROD - U Liješću kod Broda danas je služen pomen za osmam srpskih boraca poginulih na liniji odbrane srpskih sela 2. maja 1992. godine.

Pomen je služen i vijenci su položeni kod spomen-obilježja u porti Crkve Svete Trojice u Liješću.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je 2. maj jedan od najtužnijih dana u istoriji ovog sela, jer je zajedno poginulo osam boraca u Kolibama Donjim.

- To je bio sami početak rata. Nismo tada ni slutili da nas čeka još četiri godine borbe i neizvjesnosti. Nismo ni slutili da će poslije ovog tragičnog događaja poginuti još više od 230 srpskih sinova u Brodu i stradati veliki broj civilnog stanovništva - naveo je Vidić u obraćanju prisutnima.

On je istakao da je obaveza svih njegovanje kulture sjećanje na poginule, njihova neizmjerna djela i zasluge za slobodnu Republiku Srpsku i tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vidić je podsjetio da je stradanje naroda iz Broda nastavljeno i nakon maja 1992. godine, da je srpskom stanovništvo kompletno protjerano sa vjekovnih ognjišta, a njihove kuće i imovina su spaljeni i pretvoreni u zgarišta.

Nakon molitvenog pomena, kojeg je služio sveštenik liješćanske parohije Jovan Tomić, vijence na spomen-obilježje položile su porodice poginulih boraca, načelnik opštine Brod Zoran Vidić sa saradnicima, delegacije opštinske i mjesnih boračkih organizacija, Organizacije za traženje nestalih i drugi poštovaoci tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata.

Svake godine, prema međusobnom dogovoru i u saradnji sa Boračkom organizacijom, jedna od porodica osmorice poginulih boraca bude domaćin parastosa, ove godine to je bila porodica Grabovac.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana