U Lamincima obilježena hramovna slava i služen parastos poginulim borcima

Milan Vujić
Foto: GS

GRADIŠKA - U mjesnoj zajednici Laminci danas je obilježena parohijska i hramovna slava Ilindan.

Nakon liturgije, vjernici su u litiji prošetali do spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog i Drugog svjetskog rata, gdje je služen parastos.

Vijence i cvijeće na spomenike su položili gradonačelnik Zoran Adžić, predstavnici Gradske i Mjesne boračke organizacije i članovi porodica poginulih boraca.

Gradonačelnik Adžić rekao je da su spomenici žrtvama u Lamincima Sređanima, kao i u brojnim drugim mjestima u Gradišci i Republici Srpskoj, dokaz da su Srbi stradalnički narod i da su uvijek bili na strani slobode i pravde.

On je istakao da broj srpski žrtava u Drugom svjetskom ratu govori da je na ovom području počinjen genocida nad Srbima, ali da sada isti ti koji su ga počinili nastoje da srpski narod proglase genocidnim.

-Ta revizija istorije neće uspjeti. Srpski narod je odlučan da sačuva Republiku Srpsku, kao garant svog opstanka na ovim prostorima, kao i da njeguje  sjećanje na sve rodoljube koji dali svoje živote i ostavili nam obavezu da Srpsku čuvamo i  razvijamo - naglasio je Adžić.

Predsjednik  Mjesne boračke organizacije Laminci Sređani Slobodan Jejinić istakao je je godišnji pomen žrtvama iz prethodnih ratova najmanje što mještani mogu da urade za one koji su poginuli u borbi za slobodu srpskog naroda.

Na spomeniku stradalim u Odbrambeno–otadžbinskog rata uklesana su imena 36 poginulih i umrlih boraca i dvoje civila iz Laminaca Sređana, Laminaca Brezika, Doline i Novog Sela, dok je u Drugom svjetskom ratu iz ovog kraja poginulo više od 100 civila i oko 80 boraca NOR-a.

U Lamincima se danas održava i tradicionalni Ilindanski zbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana