U Knežici predstavljene knjige o ustaškim zločinima

Srna
U Knežici predstavljene knjige o ustaškim zločinima

KOZARSKA DUBICA - Knjige “Ustaški pokolj nad Srbima u selima Veliko i Malo Plandište u Gornjem Jelovcu kod Prijedora 1942. godine” Marine Ljubičić Bogunović i “Ustaška uporišta pod Kozarom” Borisa Radakovića predstavljene su večeras u Knežici kod Kozarske Dubice, a promocije je organizovala parohija knežička Eparhije banjalučke.

Autor Boris Radaković, istoričar u Memorijalnom muzeju na Mrakovici, rekao je da je u djelu “Ustaška uporišta pod Kozarom” obradio pet najvećih takvih uporišta u više opština pod Kozarom.

“Pokušao sam da kroz ovu knjigu prekinem decenijsku tišinu vremena kada se nije smjelo pisati i pričati o onom što se dešavalo na području Kozare. Zanemarivan je identitet žrtava kao i identitet zločinaca i ja sam to iznio na vidjelo da se zna šta se tu zaista dešavalo, odnosno činjenice o genocidu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ na ovom području”, rekao je Radaković novinarima.

On je dodao da je pisao i o tome kako je tekao otpor ustaškim formacijama, odnosno formacijama NDH, te o tome ko je činio partizansku vojsku, što je takođe činjenica koja je, prema njegovom mišljenju, prilično zanemarena.

“Ustanak na Kozari samo je jedan od ustanaka srpskog naroda za slobodu na ovom području”, rekao je Radaković i dodao da je u djelu “Ustaška uporišta pod Kozarom” koristio svjedočanstva preživjelih civila i opsežne pisane izvore.

Autor knjige “Ustaški pokolj nad Srbima u selima Veliko i Malo Plandište u Gornjem Jelovcu kod Prijedora 1942. godine” kustos-istoričar Marina Ljubičić Bogunović istakla je da njeno djelo za cilj ima da dešavanja na ovim prostorima nazove pravim imenom, odnosno da ukaže na to koliko je kompleksan pojam genocida koji se tako često koristi.

“Za taj pojam najčešće vežemo velika stradanja, odnosno ubistva civilnog stanovništva, a kroz mikrotemu ovog djela želim da objasnim svu težinu tog zločina, te ukažem ko je zločin počinio i nad kim je tačno, imenom i prezimenom, zločin počinjen”, rekla je Bogunovićeva.

Ona je naglasila da je istraživanje trajalo dugi niz godina, a da nije bilo lako doći do činjenica.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je da je sekretarijat na čijem je čelu Finansijski pomogao izdavanje ova dva djela, prepoznajući njiihovu vrijednost.

“Kao istoričar smatram da imamo dva izvanredna rada Marine Ljubičić i Borisa Radakovića. Oni pripadaju grupi mlađih istoričara zajedno sa istoričarima Javne ustanove žSpomen-područje Donja Gradinaž koja se osmjelila da piše o periodu između 1941. i 1945. godine i stradanju Srba”, rekao je Davidović.

On je rekao da djela sadrže događaje koji do sada nisu detaljno istraženi i koja su došla do rezultata koji potvrđuju način na koji su ustaše u tom periodu sprovodile genocid nad srpskim narodom.

“To su masovni zločini, koji su bili čak i poslije Kozarske ofanzive i koji su vodili do konačnog cilja koji su ustaše imale, a to je istrebljenje srpskog naroda”, naglasio je Davidović.

Paroh knežički Željko Jevđenić rekao je da se već niz godina kroz razne manifestacije u Knežici nastoji podsjetiti na događaje iz prošlosti, godišnjice i stradanje naroda ovih krajeva.

“Na sreću, pojavljuju se autori i pisci, istraživači koji se konkretno bave stradanjem naroda u ovim našim selima i krajevima”, naglasio je Jevđenić i dodao da je zbog kiše promocija knjiga održana u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Knežici.

Promociji su prisustvovali mještani knežičkog područja i gosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana