U kneževačkom selu Živinice deponija prijeti da zatruje vodu

Anita Janković
U kneževačkom selu Živinice deponija prijeti da zatruje vodu

Kneževo - Mještani kneževačkog sela Živinice strahuju od zaraze koju bi mogla prouzrokovati divlja deponija smještena tik iznad izvorišta vode Cvrcka, sa kojeg se napaja gotovo cijela opština.

Deponija, koja je svakim danom sve veća, nalazi se na desnoj strani puta Kneževo - Kotor Varoš, u selu Živinice, u kojem živi oko 2.000 mještana. Oni su ogorčeni na svoje sugrađane, koji na deponiju dovoze sve i svašta, ali i na opštinske vlasti, jer godinama nisu uspjeli da riješe ovaj problem.

Predsjednik Mjesne zajednice Živinice Mićo Bekić kaže da ova deponija nije jedina u Kneževu, ali je najopasnija, jer se 150 metara ispod nje nalazi izvorište Cvrcka.

- Stanovnici gotovo cijele opštine sa tog izvorišta piju vodu, ali to izgleda nije dovoljan razlog da deponija bude sanirana. Obraćali smo se bezbroj puta opštinskim vlastima i samo bi nam obećali da će smeće odvesti, međutim, ništa nije urađeno - ispričao je Bekić i dodao da preduzeće "Čistoća i zelenilo" odvozi smeće na području opštine, ali njihovu deponiju ne dira, jer to nije predviđeno ugovorom.

On je kazao da ova deponija postoji već šest, sedam godina, ali da je masovno bacanje smeća počelo 2012, kada je tadašnje preduzeće za odvoz smeća "Eko-tim" zatražilo od stanovništva da kupuje vreće za skladištenje otpada.

- To je bio ekološki potez koji nije urodio plodom, jer ljudi nisu htjeli da kupuju vreće, pa su onda izbacivali smeće na tu lokaciju - govori Bekić, koji tvrdi da mještani Živinica ne odlažu otpad na divlju deponiju.

To je rekao i mještanin Rodoljub Popović, koji je dodao da je stanovništvo prinuđeno da kupuje vodu za piće. Dodao je da se u blizini deponije širi nesnosan smrad, naročito ljeti.

- Strahujemo od zaraze. To nije mala deponija, tu ima smeća na kamione i da neko drugi ovdje živi, davno bi taj problem bio riješen. Mi seljaci godinama ćutimo i gledamo kako nam dovoze smeće i truju nas - priča Popović.

Dodao je da je veliki dio smeća u nepristupačnom dijelu, te da se životinje tu okupljaju i rove u potrazi za hranom.

- Ljeti se ovuda ne može proći od smrada. Kuća mi je udaljena svega 500 metara od deponije i ne osjetim smrad, ali kad hoću da prošetam ne mogu, uguši me - zabrinuto kaže Popović.

V. d. zamjenika načelnika opštine Kneževo Goran Borojević tvrdi da će ovaj problem uskoro biti riješen.

- Plašimo se da među smećem ima mina, bombi i drugih eksplozivnih naprava, jer je poslije rata bacano sve i svašta, pa moramo angažovati i deminere - kaže Borojević.

Naglasio je da im je rješavanje ovog problema prioritetno.

- Prethodna vlast negirala je i zaobilazila ovo pitanje, ali mi ćemo to riješiti. Već smo postavili neke kontejnere na drugim, manjim deponijama - rekao je Borojević.

Kazne niko ne plaća

U komunalnoj policiji u Kneževu kažu da na području njihove opštine ima najmanje desetak divljih deponija i gotovo sve su smještene uz glavne saobraćajnice.

- Nekoliko deponija smo sanirali, ali nakon određenog perioda mještani su opet počeli da bacaju smjeće. Pokušavali smo da kažnjavamo, ali sve je završilo na sudu, a kaznu niko nije platio. Sve što možemo učiniti je da postavimo upozoravajuće trake, koje malo ko poštuje - rekao je načelnik komunalne policije Kneževo Nebojša Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana