U istoj stambenoj zgradi u Vlasenici na jednoj adresi 26 djevojčica i dječaka

Milijana Latinović
U istoj stambenoj zgradi u Vlasenici na jednoj adresi 26 djevojčica i dječaka

Vlasenica - Stanari zgrade u Romanijskoj ulici na broju 24 u Vlasenici mogu se pohvaliti natalitetom kakav nemaju ni mnoga sela u Republici Srpskoj, u kojoj dani protiču uz graju i smijeh 26 mališana.

Milica, Iva, Sofija, Maša, Vukašin, Stefan, samo su neka od imena ispisana na šarenim srcima koja krase ulaz u ovu zgradu, u kojoj stanuje gotovo cijelo jedno odjeljenje.

I dok u većini opština u RS vlada bijela kuga, a seoske škole se zatvaraju jer se broj đaka može izbrojati na prste jedne ruke, Vlaseničani koji stanuju na ovoj adresi u zgradi sa dvadesetak stanova s ponosom kažu da je cijela zgrada jedno manje naselje. Većina porodica ima dvoje ili troje mališana, a među djecom najviše je dječaka i djevojčica predškolskog uzrasta i osnovaca. Mnogi od njih su rođeni u istoj godini, zajedno su učili prve korake i prva slova, a tu je i troje srednjoškolaca. 

Miroslav Nikolić, koji godinama stanuje na toj adresi sa suprugom i dvoje djece, kaže da je cijela zgrada kao jedna velika porodica. Stoga ni proslava Nove godine u Romanijskoj 24 nije prošla nezapaženo. Najmlađi stanari napravili su ukrase kojima su okitili novogodišnju jelku i ulaz u zgradu.

- Nekoliko dana prije Nove godine ostavili smo ispred ulaza veliku kesu u koju je svako dijete donijelo neki slatkiš iz svog paketića, dok su bake i djedovi ostavljali novac da djeca kupe šta žele - ispričao je Nikolić, naglasivši da je cilj svake proslave koju organizuju da djeca nauče da dijele sa svojim vršnjacima i da ne budu sebična.

Nikolić kaže da je prije dvije decenije dječija graja bila prava rijetkost u ovoj, kao i u većini drugih zgrada.

- Sada smo jedna velika porodica. Rođendani, slave i praznici obavezno se slave sa komšijama iz ulaza, a kad jedno dijete slavi rođendan, cijela zgrada ide u goste - ispričao je Nikolić i dodao da je i većina roditelja ovih mališana odrasla zajedno.

Na igralištu ispred zgrade, gdje su odrasle generacije ljekara, prosvjetnih radnika, inženjera i trgovaca, danas odrastaju neki novi klinci, a dječiji smjeh, igra i nestašluci najljepša su melodija koja odjekuje Romanijskom ulicom.

Zajedno pijukaju

Stanari zgrade u Romanijskoj 24, kao i svake prethodne godine, organizuju druženje na Badnje veče, kada će uz stare pravoslavne običaje dočekati praznik Rođenja Hristovog.

- Ispred ulaza ćemo donijeti badnjak i slamu, kako bi djeca mogla pijukati i naučiti ponešto o običajima i tradiciji - rekao je Miroslav Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana