U Istočnoj Ilidži 9. septembra - dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja

Srna
U Istočnoj Ilidži 9. septembra - dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja

Banjaluka - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović najavio je da će u ponedjeljak, 9. septembra, u Istočnoj Ilidži biti obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je u bombardovanju NATO-a na Republiku Srpsku ubijeno 46 vojnika, ranjeno 98 vojnika, ubijeno više od 50 civila, dok ih je više od 120 teže ili lakše ranjeno.

On je rekao da je 9. septembar određen za Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, kako bi se prisjetili srpskih žrtava koje je NATO bombardovao osiromašenim uranijumom koji je ostavio trajne posljedice po zdravlje stanovništva.

Milunović je rekao da je NATO bombardovanje Republike Srpske 1995. godine pod kodnim nazivom operacija “Namjerna sila” navodno bila izazvana dejstvima srpskih snaga po civilnim ciljevima u Sarajevu.

“Nikada do danas nije dokazano da su minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja na sarajevsku pijacu Markale. Za granatu koja je pala na Tuzlu ekspertski nezavisni međunarodni timovi u Srbiji dokazali su u dva navrata da tu nije bila ispaljena haubička granata, već se radilo i podmetnutom eksplozivu”, istakao je Milunović.

On je rekao da je VRS i pored toga što je NATO protiv nje upotrijebio najsavremeniju tehniku oborila osam aviona, veliki broj oštetila, te srušila tri hrvatska aviona.

Milunović je podsjetio da su u napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Njemačka, Italija, Holandija, Španija prilikom čega je na srpske položaje bačeno preko 10 tona eksploziva, 1.000 projektila i 13 “tomahavk” raketa.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da program obilježavanja počinje 9. septembra u 10.30 časova služenjem parastosa za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži.

Graonić je rekao da je u 11.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu u mjesnom groblju Grlica u Istočnoj Ilidži.

On je rekao da se program nastavlja u 12.00 časova duhovnim programom i obraćanjenjem zvaničnika u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana