U hramovima širom Srske služene Vaskršnje liturgije

Srna
U hramovima širom Srske služene Vaskršnje liturgije

PRNjAVOR - Arhijerejski namjesnik u Prnjavoru Duško Drinić pozvao je vjernike da šire međusobnu ljubav i budu milostivi, posebno u vrijeme iskušenja zabog virusa korona.

Protojerej stavrofor Drinić rekao je Srni da ovaj praznik podstiče na molitvu, otkriva neizrecivu milost Božiju i upućuje ljude da međusobno budu još milostiviji.

“Vjerujemo i nadamo se da će i ovo iskušenje koje nas je zadesilo brzo proći i da ćemo se svi uskoro vratiti svojim svakodnevnim životnim obavezama, te da ćemo iz svega ovoga izvući pouku i znati cijeniti život”, rekao sveštenik Drinić.

Derventa: U Sabornom hramu služena Vaskršnja liturgija

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi jutros je služena Vaskršnja liturgija.
Starješina hrama Radojica Ćetković čestitao je vjernicima Vaskrs uz tradicionalni pozdrav “Hristos Vaskrse!”.

Vjernicima je poručio da praznik nad praznicima proslave u kućama u krugu porodice sa vjerom i nadom u bolju budućnost,

Ćetković je naveo da će sutra, na Vaskršnji ponedjeljak, liturgija biti služena u 9.00 časova i da će vjernici moći da joj prisustvuju uz poštovanje mjera koje su uvedene s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

On je istakao da su u svim hramovima u proteklih mjesec dana poštovane mjere zaštite što je prodrazumijevalo nošenje maski i rukavica, kao i dezinfekciju ruku i obuće na ulasku u hram, te razmak od dva metra.

“Hvala dragi vjernici na izuzetnoj disciplini”, naglasio je Ćetković.

Vladika Fotije: Vaskrs je suština vjere

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je Vaskršnju liturgiju u Saborno hramu u Bijeljini odakle je poručio da se nada da će naredne godine ovaj praznik, koji je suština vjere, biti proslavljen u hramovima punim vjernog naroda.
“Virus nas proganja, zatvoreni smo u svojim domovima, ali prevazići ćemo ovo kako bi naše crkve ponovo bile pune”, rekao je vladika Fotije u besjedi.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Presvete Bogorodice vladika je služio pred pedesetak vjernika.

“Vaskrs je suština naše vjere i dobro je da nas je došlo da i ove godine slavimo”, rekao je vladika Fotije.

Pročitana je i poslanicma Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a nakon liturgije vjernici su pristupili pričešću. 

Šamac: Dočekan najveći hrišćanski praznik

Vaskršnja liturgija jutros je služena u Crkvi Svetog Dimitrija velikomučenika u Šamcu bez vjernika zbog policijskog časa uvedenog s ciljem sprečavanja širenja epidemije virusa korona.
Sveštenik Jovo Lakić rekao je da su ofarbali jaja koja će vjernicima biti dijeljena od sutra, kada mogu da dolaze ne liturgije.

Na Vaskršnji ponedjeljak liturgija će biti služena u 10.00 časova.

Ovom prilikom načelnik Opštine Šamac i predsjednik Skupštine Đorđe Milićević i Nikolina Škrbić čestitali su vjernicima praznik i poželjeli da im se domovi ispune hrišćanskom ljubavlju, zdravlje, napretkom i svakim dobrom.

“Neka nas duh pobjede života nad smrću, vječnog nad privremenim, nadahne da u ovim vaskršnjim danima, okruženi mirom, međusobnom ljubavlju i praštanjem, damo pravi odgovor na izazove koji se postavljaju pred nama”, navedeno je u čestitki.  

Pajkanović: Vaskrs - pobjeda života nad smrću

 Starješina Hrama Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku Mićo Pajkanović, koji je jutros služio Vaskršnju liturgiju, poručio je da najveći hrišćanski praznik Vaskrs simbolizuje pobjedu života nad smrću.
Liturgiji je prisustvovao i načelnik opštine Vasilije Perić, koji je sveštenstvu i sugrađanima čestitao praznik i poželio da vaskrsenje Hristovo ojača svjetlost Duha Svetoga i podstakne na čovjekoljublje.

Perić, koji je i zamjenik predsjednika Upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske, poželio je da praznik nad praznicima podari snagu u očuvanju zdravlja svih pojedinaca, porodica i društva u cjelini.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana