U Hercegovini, Foči i Kalinoviku angažovano više od 560 pripravnika

Srna
U Hercegovini, Foči i Kalinoviku angažovano više od 560 pripravnika

BILEĆA- U opštinama istočne Hercegovine, te Foči i Kalinoviku tokom posljednjih osam godina je, zahvaljujući programu Vlade Republike Srpske, zaposleno više od 560 pripravnika, koji su većinom na taj način i došli do stalnog posla, izjavio je Srni rukovodilac trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje Dragan Popović.

Popvić je napomenuo da je samo u prošloj godini na području koje pokriva trebinjska Filijala, po programu zapošljavanja pripravnika, zaposleno 106 osoba, a najviše u Trebinju, Bileći i Foči.

- Najviše je bilo prijavljenih diplomiranih ekonomista i pravnika, pa je samim tim i angažovano najviše pripravnika tih struka - istakao je Popović.

On je ukazao da je taj program značajan, posebno za mlade jer im se na taj način pruža prilika da poslije fakulteta odrade staž i polože pripravnički i po potrebi stručni ispit.

- Za mnoge je to prilika da ostanu da se stalno zaposle - dodao je Popović.

Prema njegovim riječima, zavisno od potreba poslodavaca i želje pripravnika da ostanu na tom poslu, većina njih ostane da radi, neki nađu posao na nekom drugom mjestu, a ima slučajeva i da se pojedini vrate na evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

- Kada završe pripravnički staž, oni obično dolaze do zaposlenja, a želja je predstavnika Zavoda da ostanu na poslu i da se više ne vraćaju na našu evidenciju kao nezaposleni - istakao je Popović.

On je podsjetio da, na osnovu Akcionog plana, koji usvaja Vlade Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje svake godine raspisuje javni poziv na koji se javljaju poslodavci koji iskažu potrebu za prijem određenog broja pripravnika.

- Poslije završetka tog poziva, komisija Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske određuje ko ispunjava uslove i na osnovu odluke sprovodi se program prijema pripravnika - precizirao je Popović i najavio da ovogodišnji javni poziv za prijem pripravnika tek treba da bude raspisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana