U Gradiškoj ostaju bez granta Vlade za vodovod

Milan Vujić
U Gradiškoj ostaju bez granta Vlade za vodovod

Gradiška - Opština Gradiška bi zbog blokade lokalnog parlamenta mogla da ostane bez bespovratnog granta Vlade RS u iznosu od 1,3 miliona KM za izgradnju vodovoda i kanalizacije.

U okviru projekta "Vodovod i kanalizacija RS", za koji je iz kredita Evropske investicione banke (EIB) obezbijeđen 3,1 milion maraka, opština Gradiška do sada je povukla 1,6 miliona. Međutim, da bi bilo isplaćeno još 1,3 miliona lokalna Skupština mora usvojiti odluku kako bi novac bio operativan. Predsjednik OO SNSD-a Gradiška Zoran Adžić smatra da bi opština mogla ostati bez ovog novca, koji bi se mogao realocirati nekoj drugoj lokalnoj zajednici iz projekta "Vodovod i kanalizacija RS".

- Jedini krivac je načelnik opštine koji ne želi da sazove Skupštinu kako bi bila donesena odluka o prihvatanju bespovratnih sredstava. To govori kakva je uloga načelnika opštine i pojedinaca oko njega, jer oni ne rade u interesu građana i razvoja opštine već su se "učaurili" kako bi zadržali svoje pozicije - istakao je Adžić.

Naveo je da zbog toga Gradiška trpi velike gubitke, investitori bježe, neporeski prihodi su prepolovljeni, a opština nema usvojen budžet za 2016. godinu.

Predsjednik OO ISDS-a Gradiška Tihomir Mihajlović upozorio je na to da bez skupštinske odluke novac za izgradnju vodovoda i kanalizacije neće biti dodijeljen, što će primorati opštinu na novo kreditno zaduženje.

- Načelnik mora sazvati sjednicu Skupštine opštine kako bi se donijele odluke i kako bi se izbjegao još jedan udar na budžet opštine - upozorio je Mihajlović i dodao da su zbog blokade parlamenta neporeski prihodi manji za 18 odsto.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović uvjerava da se taj novac ne može izgubiti, jer ne postoje suštinski razlozi da se taj grant odbije.

- Odluka mora biti skupštinska za prihvatanje tog granta, mada nije logično da SO odlučuje o grantu s obzirom na to da nije riječ o zaduženju ili garanciji - istakao je Latinović i zaključio da neizvjesno je kada će biti odblokiran rad Skupštine s obzirom na to da je u toku sudski postupak, ali će se pokušati iznaći rješenje sudskim putem i dogovorom sa svim političkim partijama.

Pad prihoda u 2015.

50%  zemljišna renta

75%  naknada za uređenje građevinskog zemljišta

350.000 KM porez na lična primanja

950.000 KM naknade, takse i pružanje javnih usluga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana