U Domu zdravlja u Vlasenici u hladnim ambulantama liječe samo hitne slučajeve

Milijana Latinović
U Domu zdravlja u Vlasenici u hladnim ambulantama liječe samo hitne slučajeve

Banjaluka - Radnici Doma zdravlja u Vlasenici stupili su juče u generalni štrajk poručujući da su na ivici egzistencije, jer nisu primili sedam plata, a dugovi za prevoz i doprinose, kako kažu, gomilaju se već godinama.

Zaposleni, njih 72, ističu da će u narednih 12 dana, koliko po zakonu mogu štrajkovati, liječiti samo hitne slučajeve te da je pitanje hoće li imati medicinskog materijala i za toliko.

- Smrzavamo se pored jedne grijalice. Ne možemo više ovako, nemamo ni za kifle. Većini je ova plata jedini izvor prihoda. Zadužili smo se na sve strane, isključuju nam struju, a neplaćene rate za kredit samo se gomilaju. Ne možemo da opstanemo više - rekla je predsjednica Štrajkačkog odbora ove zdravstvene ustanove Vladanka Vlačić i dodala da od borbe neće odustati dok ne dobiju ono što im po zakonu pripada.

Vlačićeva kaže da im se od štrajka upozorenja, koji su održali prije dvadesetak dana, niko iz opštine nije obratio.

Direktorica Doma zdravlja Jagoda Petrović kaže da je za rješavanje problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi potrebno više vremena i da trenutno radi na iznalaženju rješenja.

- Dugovi su veliki i teško ih je riješiti za kratko vrijeme. Nije preskočena isplata sedam plata uzastopno, već su neke isplaćene, neke nisu, pa se nakupilo sedam plata. Ako budemo mogli, platićemo bar nešto u novembru - rekla je Petrovićeva i dodala da ona nema vremena da štrajkuje i da to nije pravi način za rješavanje problema.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević kaže da štrajk nije rješenje, a za probleme u vlaseničkom Domu zdravlja krivi prethodno rukovodstvo, kako ove zdravstvene ustanove, tako i opštinsko.

- Dug koji je nastao u proteklim godinama premašio je tri miliona maraka. Zaposlenih je mnogo više nego što bi trebalo da bude i neki će morati biti penzionisani uz otpremnine i sve što ide u skladu sa zakonom, jer dosta je radne snage koja ne donosi nikakvu dobit. Ljudi su tamo navikli da ništa ne rade, što nije dobro. Opština će učiniti koliko može, ali smo i mi u minusu oko četiri i po miliona KM i to je dug koji sam zatekao dolaskom na mjesto načelnika i koji svaki dan vraćam - rekao je Kraljević i pozvao sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić posjetio je juče vlasenički Dom zdravlja i pružio podršku zaposlenima naglasivši da je štrajk potpuno opravdan.

- Radnici samo traže ono što im po zakonu pripada. Očekujem da će ih menadžment ustanove i osnivač, odnosno opština, pozvati ovih dana na pregovore i da će se naći rješenje za nagomilane probleme ovih radnika. U proteklom periodu dolaskom nove direktorice zaposleno je još 11 novih radnika po političkom osnovu - rekao je Granulić i dodao da je žalosno da se radnici u Domu zdravlja smrzavaju jer nemaju grijanja.

FZO

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS ističu da redovno izmiruju svoje obaveze prema Domu zdravlja u Vlasenici te da je ovoj zdravstvenoj ustanovi do sada doznačeno oko 854.000 KM.

- Lokalne zajednice, koje su osnivači domova zdravlja i koje su najčešći nalogodavci kada su u pitanju zaposlenja u ovim ustanovama, skoro ništa ne izdvajaju za finansiranje domova zdravlja iako imaju tu obavezu prema zakonu. Prema podacima iz 2016. godine, Dom zdravlja u Vlasenici ima ukupno 72 zaposlena, dok bi prema standardima i normativima trebalo da ima 40 zaposlenih - naveli su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana