U Docu osveštana novosagrađena crkva

Srna
U Docu osveštana novosagrađena crkva

Zavidovići - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je u Docu, u federalnoj opštini Zavidovići, osveštao novosagrađenu crkvu posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom.

Mitropolit Hrizostom, koji je i administrator Eparhije zvorničko-tuzlanske, rekao je da je lijepo boraviti u Docu i osvešati hram koji su mještani sagradili uprkos tragediji i teškim vremenima kroz koje su oni i svi Srbi ovog kraja prošli u posljednjih 20 i više godine.


"Ovaj sveti hram je podignut silom i voljom Božijom, ali i ljubavlju i spremnošću mještana da ovdje podignu crkvu, prvi put u istoriji srpskog naroda ovog sela", rekao je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, nije srpski narod zaboravio da gradi crkve, nego nisu bile ni prilike ni okolnosti da ih grade onda kada je trebalo.

"Danas je Bog dao nama, možda kada smo i najslabiji, kada smo rastjerani i prognani sa svojih ognjišta, da pravimo svetinje koje su svjedočanstvo vjere srpskog naroda", rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da je novosagrađeni hram izraz ljubavi prema Bogu, ali i vjere ovih ljudi prema Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Mitropolit Hrizostom je poručio Srbima Ozrena i podozrenskih mjesta da uz obnavljanje i izgradnju crkava obnavljaju svoje kuće, okućnice i imanja i da naseljavaju vjekovna ognjišta kako sela ne bi ostala pusta.

Predsjednik Građevinskog odbora Veselin Ilić rekao je da je gradnja crkve počela 2008. godine.

"Ideju da se crkva gradi prihvatili su povratnici u Docu i oni raseljeni u zemlji i širom svijeta. Temelje crkve osveštao je prije osam godina tadašnji vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije", podsjetio je Ilić.

On je naglasio da od početka gradnje hrama do danas nije zabilježen nijedan problem niti je bilo osporavanja gradnje od strane lokalne uprave Zavidovića.

Za kuma crkve izabran je Mladen Stanković iz Doca, na privremenom radu u Luksemburgu.

Paroh maglajski protojerej Mladen Pupuć imenovan je za starješinu crkve u Docu.

Osveštenju crkve i seoskoj slavi Svetoj velikomučenici Marini - Ognjenoj Mariji prisutvovalo je više od 500 mještana Doca i gostiju.

Svečanosti je prisutvovao i načelnik opštine Zavidovići Hašim Mujanović.

Crkva u Docu je jedini novosagrađeni i osveštani pravoslavni hram u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana