U Doboju otvoren STEM kabinet

Srna
Foto: Srna

DOBOJ  - U Saobraćajnoj i elektro školi u Doboju danas je otvoren STEM kabinet, koji je opremljen računarima, pametnom tablom, tri–de štampačima, robotskim setovima i ostalim materijalom potrebnim za rad.

STEM kabinet je otvoren u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta", koji u iznosu od 50.000 KM finansira Vlada Norveške uz podršku Gradske uprave Doboj, a realizovao ga je Razvojni program UN .

Nastavnik informatike Radomir Simikić rekao je da će STEM kabinet za nauku, tehniku, inženjerstvo i matematiku omogućiti odvijanje međupredmetne nastave, a učenicima da razviju neophodne vještine i ostvare bolje i konkretne rezultate.

Direktor Saobraćajne i elektro škole Miroslav Topalović kaže da će kabinet omogućiti učenicima da, uz dobro osmišljen nastavni plan i program, razvijaju i svoj preduzetnički duh.

On je ponosan što su učenici ove škole Aleksandar i Bojan Dolić osvojili prestižnu nagradu sa najboljom aplikacijom "Lifi" (Leafu) na ovogodišnjem međudržavnom takmičenju u izradi aplikacija za mobilne uređaje "Regionalni app izazov", koju su organizovale članice "Telekom Srbija grupe", kompanije "Telekom Srbija", "M:tel BiH" i "M:tel Crna Gora".

Aleksandar Dolić pojasnio je da je riječ o aplikaciji koja vještačkom inteligencijom prepoznaje bolesti poljoprivrednih usjeva, trenutno po dvije bolesti na kukuruzu i krompiru, uz prateći forum za razmjenu stručnih mišljenja.

"Na lokalnom nivou napravili smo prodaju i kupovinu poljoprivrednih usjeva", rekao je Dolić i dodao da je izrada aplikacije trajala godinu dana tokom koje su koristili i stručnu pomoć Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Bojan Dolić kaže da aplikacija ima vrlo praktičnu primjenu koja se može besplatno preuzeti sa plej-prodavnice.

"Dovoljno je samo da se slika list biljke i aplikacija automatski prepoznaje bolest, te daje savjet kako je tretirati sa odgovarajućim preparatima", pojasnio je on.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kaže da je postignuti rezultat učenika na ponos ovog grada i da obavezuje Gradsku upravu da pomogne u opremanju ovakvih kabineta, koji putem praktične nastave omogućuju učenicima postizanje boljih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana