U Crkvini služen parastos za poginule borce

Srna
U Crkvini služen parastos za poginule borce

ŠAMAC - U Gornjoj Crkvni kd Šamca kod centralnog spomen-obilježja je danas služen parastos za 37 srpskih boraca i šest civila iz Gornje i Donje Crkvine koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da mještani Crkvine njeguju kulturu sjećanja na poginule prisustvujući parastosu u velikom broju i da time šalju poruku budućim naraštajima da će se uvijek sjećati onih koji su život dali za opstanak Srba na prostorima Posavine.


"Opština Šamac i ja kao načelnik stojimo na raspolaganju da pomažemo u svojim mogućnostima porodicama poginulih boraca", dodao je Milićević.

On kaže da je ovo je jedan od najtragičnijih dana u istoriji Druge posavske brigade, možda i srpskog naroda sa ovog prostora, a da je bilo mnogo teških dana tih devedesetih godina.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović rekao je da je Preobraženje 1992. godine bio jedan od najtužnijih dana za Crkvinu i za cijelu opštinu.

"Na današnji dan 1992. godine, kada je poginulo 10 boraca od kojih devet iz Crkvine i jedan iz Kruškovog Polja i 30 ranjeno, dogodio se najžešći napad na liniju odbrane Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske", podsjetio je Zoranović.

On je istakao da se mora njegovati sjećanje na junake koji su dali život za Republiku Srpsku.

Parastos su služili sveštenci iz Gornje i Donje Crkvine, a predstavnici lokalne zajednice, članovi porodica poginulih boraca, Boračke organizacije Šamac, mjesne Boračke organizacije Gornja i Donja Crkvina, prislužili su svijeće i položili vijence na spomen-obilježje.

Osim porodica poginulih boraca, mještana Gornje i Donje Crkvine i okolnih mjesnih zajednica, parastosu su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti i Boračke organizacije Šamac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana