U Bistrici održana tradicionalna manifestacija: "Kozarskim pokladama" obilježen početak posta

AS., S.T.
U Bistrici održana tradicionalna manifestacija: "Kozarskim pokladama" obilježen početak posta

BANjALUKA - U svečanoj atmosferi, uz bogatu trpezu prepunu tradicionalnih jela potkozarskog kraja i bogatim kulturno-umjetničkim programom obilježena je tradicionalna manifestacija "Kozarske poklade".

Ovim događajem, koji se održava po 14. put, obilježava se početak Velikog posta.

Manifestacija je počela služenjem Svete liturgije u Hramu Svetog proroka Ilije u Bistrici, a zvanični dio otvorili su gradonačelnici Banjaluke i Prijedora, Igor Radojičić i Milenko Đaković.

Prepuni štandovi delicija i jela ovog kraja, domaće vino i rakija, ali i veliki broj folklornih i pjevačkih društava i ove godine privukli su stotine stanovnika Krajine, ali i goste iz regiona i inostranstva.

Stanovnik Bistrice Marinko T. kazao je da sa porodicom svake godine prisustvuje ovoj manifestaciji, gdje imaju priliku da se provesele i druže sa prijateljima i rodbinom.

- Pored najbolje hrane i pića, iskoristimo priliku i da se družimo i zapjevamo sa prijateljima iz našeg kraja, ali i iz inostranstva koji svake godine dođu da zajedno sa svojim sunarodnicima obilježe ovaj praznik – kazao je Marinko.

Ovaj događaj zajedno organizuju Srpska pravoslavna parohija Bistrička i Turistička organizacija grada.

- Ova tradicionalna manifestacija prerasla je u veliki društveni događaj, a mi smo ponosni što smo dio organizacije i što su ljudi prepoznali značaj ovakvih događaja gdje se promovišu vrijednosni i kulturno nasljeđe ovog kraja – kazali su u TOBL-u.

Sveštenik Hrama Svetog Ilije u Bistrici Igor Marić kazao je da su Poklade dio bića naroda potkozarskog kraja i da se obilježavanjem ovog praznika narod priprema za Vaskršnji post.

- Ovaj dan predstavlja dan mira, dan praštanja i dan druženja i svaki hrišćanin bi izmiren trebao da uđe u post. Poklade imaju za cilj da ožive stare tradicije koje su vezane za Vaskršnji post – kazao je Marić.

Ono što je još značajno za "Kozarske poklade" jeste to da one spajaju Banjaluku i Prijedor, predstavljaju mjesto njihovog spajanja i saradnje.

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da poklade prerasle u tradiciju koju treba njegovati i čuvati od zaborava.

- Banjaluka podržava sve događaje koji čuvaju tradiciju, kulturu i hranu svog kraja, a tako je i sa ovim "Kozarskim pokladama" – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kazao je da ovaj događaj lijep primjer gdje se susreću dva grada prijatelja, kao i njihovi stanovnici u graničnim selima Verići i Bistrica.

- Svim gradovima u Republici Srpskoj želim da iz primjera naša dva grada izvuku poruku dobre saradnje iz manifestacije kao što su "Kozarske poklade" – kazao je Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana