U bijeljinskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” i ovog ljeta zasukali rukave: Čistačice odradile muške poslove

Ljiljana Aleksić
U bijeljinskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” i ovog ljeta zasukali rukave: Čistačice odradile muške poslove

BIJELjINA - Iako je u toku školski raspust, u bijeljinskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” i ovo ljeto protiče radno jer je u toku renoviranje prostorija, za šta je novac obezbijedio bivši učenik te škole Branko Perković, koji danas živi u Americi.

Već godinama u ovoj školi ljetni odmor je korišćen za obnovu i uređenje, da bi đaci i nastavnici narednu školsku godinu dočekali u što boljim uslovima za rad. Tako je i ovaj put, zaposleni su zasukali rukave, a u toku je renoviranje školskih toaleta u centralnom objektu u Bijeljini.

- Zahvaljujući našem bivšem učeniku Brani Perkoviću, koji nam je poslao novac, počeli smo sa obnovom 14 školskih toaleta, a za nekoliko dana počinjemo sanaciju kancelarija psihologa, pedagoga i knjigovodstva, za šta smo dobili sredstva od Zorana Bogdanovića - kaže direktor škole “Sveti Sava” Đorđe Mirković i dodaje da je u toku i postavljanje kompletne LED rasvjete u školi, za šta je sredstva obezbijedila kompanija “Spark”.

Paralelno sa poslovima u centralnoj školi, radna atmosfera vlada i u područnoj školi u Batkoviću, gdje je u toku uređenje hola zgrade i hodnika. U ovaj posao uključile su se čistačice škole, koje su same obavile pripremne radove za uređenje zidova.

- Moram da istaknem da su u Batkoviću naše čistačice samoinicijativno, kako se žargonski kaže, “ogulile zidove”, kako bismo ovih dana počeli sa postavljanjem rofiksa i krečenjem hodnika. Tako da slobodno možemo reći da su žene nesebično odradile muške poslove - kaže Mirković.

Bivši učenici ove škole uvijek se rado odazivaju za pomoć. Jedan od njih je Brano Perković, koji je do sada donirao blizu 70.000 KM za uređenje škole. I sam direktor Đorđe Mirković svako ljeto provodi u radnom odjelu sa majstorima. Nisu mu strani fizički poslovi i majstorisanje.

Sve to je očigledno uticalo i na svijest ostalih zaposlenih, pa su se i oni latili posla. Kada direktor pokrene akciju, rado se odazivaju donatori, ali i zaposleni, i ne manjka im pozitivne energije.

- Imam sreću da radim u jednom zaista dobrom kolektivu, jednom od boljih na ovim prostorima. Što se tiče gradnje, saniranja i drugih poslova, vlada dobra atmosfera, svi su spremni da rade i niko ne kaže “ne mogu i neću” - kaže Mirković.

Započeti poslovi trebalo bi da budu završeni do kraja jula, kako bi objekat bio spreman za doček učenika u novoj školskoj godini.

Iduće godine, ukoliko budu obezbijeđena sredstva, planirana je zamjena stolarije na objektu škole u Batkoviću.

Manje prvačića

U školi “Sveti Sava” 1.308 učenika je završilo nastavu u ovoj školskoj godini. Međutim, u klupe u novoj školskoj godini već je izvjesno da će sjesti manji broj učenika. U prvi razred upisano je 135 đaka, što je za jedno odjeljenje manje nego lani. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana