U Bijeljini služen pomen borcima i civilnim žrtvama rata

Srna
U Bijeljini služen pomen borcima i civilnim žrtvama rata

BIJELjINA - Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša" obilježilo je danas krsnu slavu Ilindan, a tim povodom prelomljen je slavski kolač u Manastiru Svete Petke u Bijeljini i u manastirskoj porti služen pomen svim poginulim borcima i civilnim žrtvama rata. Obilježavanju Ilindana prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, nekadašnji mještani Ilijaša, Vogošće i Rajlovca, te drugi gosti.

Milunović, kojem je uručena plaketa-zahvalnica Udruženja "Prijatelji Ilijaša", rekao je da mu predstavlja veliku čast što je dobio ovu plaketu od udruženja koje čuva sjećanje na svoju rodnu grudu, na Ilijaš, koji su branili do posljednje kapi krvi.

"Odbranili su ga, ali je Ilijaš, nažalost, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma pripao Federaciji BiH", rekao je Milunović novinarima.

On je podsjetio na činjenicu da su nekadašnji stanovnici Ilijaša tamo ostavili svoja vjekovna ognjišta, zemlju i kuće, ali su svoje poginule saborce u najvećem broju premjestili na Groblje Mali Zejtinlik na Sokocu, gdje počiva 960 boraca.

"Vojska Republike Srpske imala je mnogo dobrih, odličnih brigada, u Hercegovini, Semberiji, Podrinju, Posavni, u Krajini, u sarajevsko-romanijskoj oblasti... Međutim, Ilijaška brigada borila se cijeli rat u najnepovoljnijem borbenom okruženju. Bila je između dva prstena neprijatelja i od samog početka do kraja rata, zajedno sa drugim brigadama, odbila je i porazila neprijatelja u 35 njegovih napada", naglasio je Milunović.

Prema njegovim riječima, Ilijašani su dali veliku žrtvu za slobodu i za Srpsku - 678 boraca relativno male brigade položilo je život za Republiku Srpsku, procentualo najviše u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"To je bila brigada kroz koju je prošlo 7.100 boraca", rekao je Milunović i dodao da je ova brigada prva odlikovana najvšim priznanjima u Republici Srpskoj.

Predsjednik zavičajnog udruženja Sarajlija u Semberiji - Udruženja "Prijatelji Ilijaša" Milenko Zupur rekao je da krsnu slavu Svetog proroka Iliju obilježavaju u Bijeljini danas pred Ilindan, a na dan slave, 2. avgusta, u Ilijašu.

"Danas imamo zadovoljstvo da je sa nama i ministar Milunović, kojem dugujemo veliku zahvalnost, a što smo izrazili i dodjeljivanjem plakete-povelje Udruženja građana Prijatelji Ilijaša", izjavio je Zupur novinarima.

On je pohvalio i lokalnu upravu Bijeljine, sa kojom, takođe, imaju dobru saradnju.

U okviru obilježavanja slave u Bijeljini, služenjem pomena, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća, odata je počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz sarajevskih opština Ilijaš, Vogošća i Rajlovac.

Na spomeniku u porti Manastira Svete Petke u bijeljinskom naselju Pet jezera upisana su imena 1.340 ratnih žrtava sa ovih područja.

Zupur je naglasio da Ilijašani ne zaboravljaju da su dobro primljeni u novom zavičaju i da nastoje da se svojim radom i aktivnostima oduže Semberiji.

Egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996.

Oko 120.000 Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela Starog grada napustili su vjekovna ognjišta i krenuli na prostor Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana