U Bijeljini održano veče lijepe riječi i kulture

Srna
U Bijeljini održano veče lijepe riječi i kulture

Bijeljina - Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu održali su u Bijeljini veče kulture i takmičenje u besjedništvu na kojem je prvonagrađena Gorica Subotić sa besjedom o temi "Čekajući ponedjeljak".

Drugo mjesto podijelile su Milica Debelnogić sa besjedom "Da li je gotovo?" i Dragan Faladžić sa temom "Dušmanovo carstvo", dok je treće mjesto i nagrada publike pripala Jevti Kalajdžiću.


Dekan Pravnog fakulteta Radomir Lukić rekao je novinarima da je besjeda u pravničkog profesiji nasušna potreba, ali da bi se njegovanju lijepog govora i pravilne upotrebe jezika trebalo više posvetiti i u osnovnim i srednjim školama.

"Nažalost, to se kod nas sve više zanemaruje i studenti ne raspolažu u celini zadovoljavajućim lingvističkim znanjima i besedničkim sposobnostima, zato bi trebalo da se o ovome pobrinu i drugi", ocijenio je Lukić.

Rukovodilac Besjedničke sekcije Pravnog fakulteta Dimitrije Ćeranić pohvalio je svih devet besjednika koji su govorili autorske tekstove na slobodne teme i najavio da će pobjednici nastupiti na regionalnoj smotri najboljih govornika svih državnih pravnih fakulteta Republike Srpske i Srbije.

On je rekao da je nagrade za najbolje besjednike, od 100 do 300 KM za tri najbolja takmičara, kao i obavljanje studentske prakse, obezbijedila Advokatska kancelarija "Stevanović" iz Bijeljine, a održavanje Večeri kulture tradicionalno su podržale i druge advokatske kancelarije u gradu.

Ocjenjujući kulturu govora u Republici Srpskoj danas, Ćeranić je rekao da je ona, nažalost, svake godine sve slabija.

"Čini mi se da su tu zakazale osnovne i srednje škole, kao i fakulteti koji školuju nastavni kadar, a živimo u elektronskom svijetu gdje su, navodno, komunikacije lake", naveo je Ćeranić.

Ćeranić smatra da su ljudi prestali da komuniciraju među sobom, iako su im komunikaciona sredstva mnogo veća nego ranije.

"Živa riječ je umrla, mi smo tu da pomognemo da je oživimo ne bi li slovo opstalo i trebalo bi da to njegujemo, da lijepo zborimo, lijepo mislimo i da mladi svijet izvedemo na pravi put", zaključio je Ćeranić.

Viši asistent Đorđe Marilović, koji uz Ćeranića vodi Besjedniču sekciju, rekao je novinarima da je proteklih godina ovu vještinu usavršavalo stotine studenata koji svojim kasnijim radom i uspjesima pronose i slavu ovog fakuteta.

U revijalnom dijelu Večeri kulture nastupili su učenici bijeljinske Srednje muzičke škole i Gimnazije, prestavljene su i dvije knjige autora iz Lopara Branka Stankovića "Čekamo vaskrsenje mrtvih" i "Zar je jedna pesma žalna", a student Pravnog fakulteta Dragica Đokić predstavila je svoje slike i umjetnički rad.

Takmičenje u besjedništvu održano je večeras u Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana