U Bijeljini otvoren šesti Grčki kutak

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- U Bijeljini je danas otvoren šesti Grčki kutak u Republici Srpskoj, koji će, kako je istaknuto, biti mjesto učvršćivanja odnosa i kulture Grka i Srba.

Ambasador Grčke u BiH Dimitris Papandreu rekao je novinarima prije otvaranja Grčkog kutka u prostorijama Univerziteta "Sinergija" u Bijeljini da je ovaj projekat rezultat saradnje između lokalnih obrazovnih ustanova i Ambasade.

On je podsjetio da već godinu i po traje otvaranje takvih kutak-kancelarija širom Srpske.

Papandreu je napomenuo da se u okviru grčkih kutaka sprovodi mnogo aktivnosti, od kojih je jedna učenje grčkog jezika.

"Mi ni na jednom mjestu nismo željeli da nametnemo ništa u vezi sa grčkim jezikom i kulturom, već je riječ o obostranoj želji i nečemu što će, nadamo se, dovesti do uspjeha", napomenuo je Papandreu.

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta "Sinergija" Marijana Prodanović istakla je da je ta ustanova ponosna što je od danas bogatija za Grčki kutak.

"Danas, osim otvaranja Grčkog kutka, imamo i Međunarodni simpozijum Grčko-srpske veze tokom vekova, a gosti su nam i predstavnici grčke Ambasade", izjavila je Prodanovićeva.

Ona je napomenula da Grčki kutak neće biti korišten samo u svrhu učenja grčkog jezika i osobina kulture tog naroda, već će biti mjesto kulturnih susreta.

"Odnosi Grka i Srba i zajedničke kulture poznati su vekovima, to su bliski odnosi i po pitanju religije, jezika i kulture. Zajednički im je i pogled na upliv stranih kultura", rekla je Prodanovićeva.

Ona je istakla da grčki jezik nije do sada bio izučavan na "Sinergiji".

"Videćemo kako će Grčki kutak da zaživi. Evidentno je da postoji zainteresovanost za grčki jezik, posebno onih koji studiraju ekonomiju ili turizam", ukazala je Prodanovićeva.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović ocijenio je da će grčkim kutkom u Bijeljini biti još više učvršćeno prijateljstvo dva bratska naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana