U avgustu povećan procenat rasvijetljenosti krivičnih djela u Istočnom Sarajevu

Srna
U avgustu povećan procenat rasvijetljenosti krivičnih djela u Istočnom Sarajevu

- Policijska uprava Istočno Sarajevo u avgustu je zabilježila povećan procenat rasvijetljenosti krivičnih djela u odnosu na isti mjesec prošle godine, a bilježi i konstantno dobre rezultate u suzbijanju krivičnih djela proizvodnje i prometa opojnih droga, rekao je načelnik Uprave Branimir Šehovac.

U avgustu povećan procenat rasvijetljenosti krivičnih djela na području opštine Istočnog Sarajeva

Šehovac je na konferenciji za novinare rekao da Policijska uprava Istočno Sarajevo dobre rezultate bilježi i u oblasti imovinskih delikata.

Prema njegovim riječima, na području ove policijske uprave stanje bezbjednosti u avgustu je bilo na zadovoljavajućem nivou, a u narednom periodu biće nastavljene aktivnosti na suzbijanju svih krivičnih djela.

On je naglasio da u avgustu nije zabilježeno krivično djelo sa većim stepenom društvene opasnosti, a nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Šehovac je napomenuo da je u avgustu smanjen broj saobraćajnih nezgoda i da policija nastavlja sa sprovođenjem niza preventivnih i represivnih aktivnosti.

On je podsjetio da je u prošlom mjesecu na području grada Istočno Sarajevo realizovan i projekat uvođenja video-nadzora koji već daje dobre rezultate, kada je riječ o suzbijanju kriminaliteta, ali i o javnom redu i miru i saobraćaju.

"U narednom periodu Policijska uprava Istočno Sarajevo nastaviće sa preduzimanjem svih potrebnih radnji s ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti u svim oblastima", istakao je Šehovac.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro rekao je da je u avgustu na području Policijske uprave Istočno Sarajevo registrovano 67 saobraćajnih nezgoda, što je za 23,9 odsto manje u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Čvoro je rekao da je u ovim saobraćajnim nezgodama poginulo je i povrijeđeno 20 lica, što je za 54,5 odsto manje nego u uporednom mjesecu.

Prema njegovim riječima, u ovim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo jedno lice, pet lica je teže i 14 lica je lakše povrijeđeno.

Čvoro je naveo da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda brzina neprilagođena uslovima puta u 16, vožnja nazad u 15 i nepropisno odstojanje u 12 slučajeva.

On je dodao da su u avgustu iz saobraćaja isključena 243 vozača, te 91 vozilo, najčešće zbog isteka registracije i tehničke neispravnosti.

Čvoro je naglasio da je u avgustu registrovano 2.899 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za 94,2 odsto više nego u uporednom mjesecu prošle godine.

On je naglasio da je u avgustu registrovano 20 narušavanja javnog reda i mira, što je za 43 odsto manje u odnosu na uporedni mjesec.

"U tim narušavanjima evidentirano je 26 prekršaja Zakona o javnom redu i miru što je za 57 odsto manje u odnosu na avgust protekle godine", rekao je Čvoro i dodao da su podnesena tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručena 22 naloga protiv 26 lica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović rekao je da je u avgustu na području Policijske uprave Istočno Sarajevo registrovano 45 krivičnih djela, što je za 15,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Nadležnim tužilaštvima podneseno je 38 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 39 lica.

Popović je rekao da ukupan koeficijent rasvijetljenosti kriminaliteta iznosi 86,6 odsto.

On je dodao da je najveći broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta 36 ili 80 odsto, po tri iz bezbjednosti saobraćaja i oblasti zloupotrebe opojnih droga, dva krivična djela privrednog kriminaliteta i jedno krivično djelo nadležnosti Krivičnog zakona BiH.

Popović je rekao da su u avgustu obrađena dva krivična djela privrednog kriminaliteta, nadležnom tužilaštvu podnesen je izvještaj protiv dva lica, a pričinjena materijalna šteta iznosi 217.000 KM, dok je stečena protivpravna imovinska korist 80.000 KM.

On je naglasio da Policijska uprava Istočno Sarajevo i dalje bilježi dobre rezultate iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, pa je tako u avgustu obrađeno šest predmeta, a nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj protiv šest lica.

"Pronađeno je i oduzeto 19,782 kilograma marihuane, 14 grama spida, te manja količina hašiša", naveo je Popović.

On je dodao da je registrovano i jedno krivično djelo krijumčarenja lica na području opštine Trnovo, gdje je krijumčareno šest državljana Eritreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana