Drvarčani sačuvali tradiciju i u izbjeglištvu

Miloš Vasiljević
Drvarčani sačuvali tradiciju i u izbjeglištvu

DRVAR - Kako bi sačuvali tradiciju i običaje članovi Amaterskog kulturno-umjetničkog društva (AKUD) “Mira Lukač” iz Drvara puni vijek trajanja i na najbolji način reprezentuju svoju opštinu i kraj.

Bez obzira na teška vremena i trusno područje gdje žive folklor i pjesma njihova su vodilja kako u miru tako ranije i u izbjeglištvu. Stotinu godina veliki je jubilej i njega će ovo agilno društvo proslaviti na dostojanstven način kroz koncerte, nastupe, ali i humanitarne akcije. Sve do 2017. godine nosili su naziv Kulturno-umjetničko društvo “Drvar”, ali tada mijenjaju ime u čast dugogodišnje direktorice i umjetničkog rukovodioca čije ime sada sa ponosom nose. Jedan od onih koji je gotovo pola vijeka u ovom društvu je i sadašnji predsjednik i umjetnički rukovodilac Radoslav Bosnić, koji ističe za “Glas Srpske” da je ovo godina jubileja te da gotovo nema domaćinstva da neko nije bio član AKUD-a.

- Folklor u Drvaru počinje da živi sada već davne 1924. godine. Ni u ratu, ni izbjeglištvu nismo prestajali sa radom. Bili smo u izbjeglištvu pet godina, ali smo se okupljali, održavali koncerte i imali nastupe. Prije rata grad je imao više od 20.000 ljudi pa smo imali i više od 500 članova. U ovom trenutku kada u Drvaru živi oko 4.000 stanovnika možemo se pohvaliti i sa brojem od 120 članova - rekao je Bosnić. Na repertoaru imaju razne koreografije, a veliki značaj pridaju običajima i ponosni su na svoje izvorno gluvo unačko kolo. Prema njegovim riječima, sve rade iz ljubavi, a najviše ga raduje da okosnicu njihovog društva čini omladina, međutim, tu su i problemi.

- Iz dana u dan sve je više osnovaca i srednjoškolaca koji uživaju na probama i nastupima što nas raduje. U Radničkom domu imamo probe tako da smo zimi prepušteni na milost i nemilost, jer nemamo grijanja. Ono što nam predstavlja još jedan problem jeste to da nemamo stalnih izvora prihoda, ali imamo podršku od opštine Drvar - kazao je Bosnić. Mogu se pohvaliti i prvim mjestima na međunarodnim smotrama folklora te zlatnim plaketama, a izdvajaju i prvu nagradu sa Etno-festivala u Parizu 2009. godine. Ipak, poručuje da je od samih nagrada važnije to da su pronijeli slavu grada gdje god da su otišli.

- Obišli smo cijelu Evropu, bili smo i u Americi, a tu je veliki broj nagrada i priznanja. Ono što je za nas posebno to su ta prijateljstva, jer gdje god da smo gostovali naši prijatelji uzvratili su dolaskom u Drvar, a osim igre i pjesme niko se nije kući vratio da ne proba drenju - kroz osmijeh ističe Bosnić. Jedan od onih koji sa velikom strašću uživa u folkoru je i Željko Papak, a član je AKUD-a od 2010. godine.

- Njegujemo tradiciju, običaje, igru i pjesmu, družimo se, putujemo kada nam se ukaže prilika i na najljepši mogući način promovišemo naš divni Drvar. Ponosni smo što dolazimo iz jednog ovakvog mjesta, uvijek želimo da ostavimo dobar utisak, ali i da kasnije ugostimo naše kolege, jer folklor je veliko prijateljstvo - rekao je Papak.

Manifestacija

Prema riječima Radoslava Bosnića, ono po čemu su postali prepoznatljivi posljednje dvije decenije jeste manifestacija “Amateri svome gradu” gdje dolaze društva iz regiona. Tada Drvar bude epicentar folklora u bivšoj Jugoslaviji.

- Svake godine bude veliki praznik u avgustu, a ovogodišnja manifestacija biće 23. po redu. Očekujemo blizu 500 učesnika. U duhu tradicije nastavljamo i ove godine, pozvaćemo sva društva koja su do sada uzela učešće - rekao je Bosnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana