Tužioci i policija u Doboju štite kriminal

Slobodan Puhalo
Tužioci i policija u Doboju štite kriminal

DOBOJ - Centar za humanu politiku iz Doboja uputio je danas Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv načelnika opštine Doboj Obrena Petrovića i drugih lica odgovornih za, kako je rekao, višemilionski kriminal u Doboju.

- Obraćamo se Specijalnom tužilaštvu, jer Okružno tužilaštvo u Doboju i policija nisu podnosili izvještaje, provodili istrage, podizali optužnice i predlagali pritvor. Jedan od njih je i načelnik opštine Doboj, koji je prije tri godine sa privatnom firmom zamijenio više od 800 kvadratnih metara najkvalitetnijeg poslovnog prostora i budžet opštine oštetio za oko dva miliona maraka - pita se predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović istakavši da je ogorčen radom tužilaštva.

- Da li policija i tužilaštvo progone i kažnjavaju one koji ukradu manje od milion maraka, a štite i ohrabruju one koji kradu milione maraka - zapitao se Dejanović.

Pri tome je nazvao primjere izvještaja koji je prije nekoliko dana dobojska policija podnijela Okružnom tužilaštvu protiv bivšeg ministra Slavena Pekića i direktoru Zavoda za liječenje duševnih bolesnika “Jakeš” Vojke Zec.

- Protiv Pekića je podnesen izvještaj zbog sumnje da je nezakonito prodao poslovni prostor u Srbiji površine 54,47 kvadrata i oštetio budžet RS za 128.000 maraka, a Vojki Zec je određen jednomjesečni pritvor zbog toga što je osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja i oštetila Zavod za oko 53.000 maraka. Naravno da podržavamo procesuiranje počinilaca svakog krivičnog djela, a od Specijalnog tužilaštva tražimo da postupi po prijavi pošto dobojsko tužilaštvo to neće da uradi zato što su njegovi tužioci “na platnom spisku dobojskog podzemlja” - objašnjava Dejanović.

Centar od Specijalnog tužilaštva traži da donese naredbu o sprovođenju istrage na temelju ove prijave i da iz istrage isključi tužioce i druge za koje se već sumnja da pripadaju mreži onih koji štite odgovorne iz strukture organizovanog i privrednog kriminala ili su nespremni da im se zamjere.

- Još vas jednom upozoravamo da je ovo u opštini Doboj samo dio organizovanog kriminala koji nekažnjeno traje godinama, zbog kojeg se desilo i ubistvo predsjednika OO Srpske demokratske stranke Doboj Branislava Garića. Zbog takvog kriminala svake godine nastupi višemilionska šteta tako da pojedinci u vlasti ili bliski njima za 12 mjeseci nezakonito steknu milionsku imovinu - kaže Dejanović.

Smjene

U Centru za humanu politiku su istakli da su zatražili po deseti put od državnog, republičkog i specijalnog tužilaštva da “istraže dobojski višemilionski kriminal”.

- Od VSTV RS zatraženo je da smijeni dobojskog glavnog okružnog tužioca, a od direktora policije RS da smijeni načelnika Centra javne bezbjednosti Doboj, zbog sumnje da su na platnom spisku dobojskog podzemlja - saopštili su u Centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana