Tuže načelnika opštine Teslić za krčmljenje novca i imovine

Danijela Stokanić
Tuže načelnika opštine Teslić za krčmljenje novca i imovine

Teslić - Predsjednici teslićkih odbora SNSD-a, SP-a i SRS-a najavili su juče da će podnijeti krivične prijave protiv načelnika opštine Milana Miličevića, tvrdeći da je najodgovorniji za narušenu bezbjednosnu situaciju, ogroman budžetski deficit, izlaganje riziku tekuće likvidnosti i nenamjensko krčmljenje opštinske imovine.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Dragan Bogdanić rekao je da će protiv Miličevića biti podnesena krivična prijava Okružnom tužilaštvu Doboj, ističući kao razlog nezakonite javne nabavke i sklapanje sumnjivih ugovora.

- Opština Teslić je od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS dobila mišljenje sa rezervom za prošlu godinu, a uočene su mnoge nepravilnosti pri zapošljavanju, izostanak popisa imovine, kršenje Zakona o javnim nabavkama, neadekvatno raspolaganje imovinom, zloupotreba korišćenja službenih vozila, loše planiranje budžeta, neusvajanje izvještaja opštinskih preduzeća i neizmirivanje obaveza - rekao je Bogdanić.

On kaže da budžetski deficit zaključno sa 29. februarom ove godine iznosi 2,44 miliona KM i da je opština zbog sudskih sporova izložena znatnom riziku održavanja tekuće likvidnosti. Najveći parnični spor težak je 1,47 miliona KM, a protiv opštine ga je pokrenuo "Promtes" iz Teslića.

Prvi čovjek teslićkih radikala Predrag Markočević je rekao da je u gradu narušena bezbjednosna situacija.

- Nedavni događaji su uznemirili stanovništvo, a oni su imali političku pozadinu, za koju je odgovorna lokalna vlast. Ne mogu se oteti utisku da se nasilništvo regrutuje kroz društvene organizacije koje djeluju na području opštine Teslić i finansiraju se iz budžeta - rekao je Markočević, koji odgovornim smatra Miličevića, ističući da on nije realizovao ni zaključke sa sjednice opštinskog Foruma za bezbjednost.

Predsjednik SP-a u Tesliću Dragutin Škrebić podržao je odluku Pravobranilaštva RS da pokrene postupak vraćanja vlasništva nad zemljištem bivšeg preduzeća "Borja" sa opštine Teslić na Vladu RS. On je naveo da lokalna vlast namjerava da na prostoru industrijske zone izgradi tržni centar umjesto proizvodnih kapaciteta.

- Vlada je i zemljište u vlasništvu poslovne zone "Lanara" 2010. godine prenijela na opštinu Teslić zbog otvaranja industrijske zone, ali ni to nije realizovano - ističe Škrebić.

Bogdanić, Škrebić i Markočević su pozvali Miličevića da se javno oglasi o navedenim problemima. Miličević je odbacio iznesene optužbe.

- Za bezbjednosnu situaciju je odgovorna policija, a ne je. Samo sam rekao da je bezbjednosna situacija narušena, jer je u kraćem roku bilo više slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a da ni u jednom nije pronađen počinilac - rekao je Miličević.

On je kazao da poštuju budžetski plan, ali da postoje određeni problemi sa uplatom novca iz "Šuma RS".

- "Šume" nam duguju više od milion i po maraka. Postoji mogućnost da dođe do nagodbe. Time bi budžet ušao u potpuno regularno stanje, jer je to naš izvorni prihod. Teslić nije jedina opština koja ima deficit - istakao je Miličević.

Kada je u pitanju nenamjensko korišćenje opštinske imovine, Miličević je rekao da je sav novac uložen u izgradnju i infrastrukturu na osnovu usvojenih programa.

- Mimo toga nema drugih troškova koji su išli izvan plana i programa i usvojenog budžeta - rekao je Miličević i dodao da će ako bude utvrđeno da se radi o neistinitim navodima preduzeti mjere protiv Bogdanića, Markočevića i Škrebića.

Šta opozicija stavlja na teret načelniku

- budžetski deficit

- izlaganje riziku tekuće likvidnosti

- nenamjensko korišćenje opštinske imovine

- nezakonito sprovođenje javnih nabavki

- nepravilnosti pri zapošljavanju

- sumnjivi ugovori

- zloupotreba korišćenja službenih vozila

- narušena bezbjednosna situacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana