Turiste zanima istorija Bijeljine

Lj. A.
Turiste zanima istorija Bijeljine

Bijeljina - Bijeljinski Muzej Semberije ovog ljeta ima raznovrsne sadržaje za svoje posjetioce, ali i one koji dolaze u Bijeljinu za vrijeme godišnjih odmora, a sve više je turista iz Rusije, Amerike, Njemačke i Austrije koje zanima istorija ovog grada.

Prema riječima višeg kustosa-pedagoga Mile Stojanović, ovu ustanovu iz godinu u godinu posjećuje sve veći broj ljudi.

- Svi oni koji su otišli iz svog zavičaja dolaze u Semberiju, posebno početkom avgusta kada se održava i manifestacija “Pantelinski dani” povodom krsne slave grada. Još iz vremena austrougarske Pantelino se na ovim prostorima vezivalo za vašar u Semberiji. Većina ljudi koji posjećuju tu manifestaciju dolazi i u Muzej i mi smo uvijek spremni da im posvetimo vrijeme - kaže Stojanovićeva.

Pored naših sugrađana na privremenom radu u inostranstvu, za istoriju Bijeljine sve češće se raspituju turisti iz dalekih zemalja.

- Njih zanima sve, a najviše istorija Bijeljine, koja je jako burna, zatim ih zanima urbanizacija grada, kakvi su objekti, šta je koji objekat značio u kojem periodu. Pričam im i o našoj kulturi i običajima - rekla je ona.

Dodaje da Bijeljinu posjećuju i turisti iz gradova sa kojima Bijeljina ima potpisan sporazum o bratimljenu, kao što su Langenhagen, Kruševac, Zrenjanin, ali i brojni drugi.

- Sa tim gradovima imamo posebne veze i turisti veoma često dolaze u Muzej i interesuju se za izložbe i stalne postavke, kao i druge informacije iz istorije Semberije - istakla je Stojanovićeva.

Muzej u Bijeljini godišnje posjeti oko 7.000 ljudi, a pred početak ljetnog raspusta u posjeti mu je bilo oko 2.500 učenika.

- Oko Muzeja su se slivale rijeke djece. Bila sam srećna i ponosna jer su sve škole iz okruženja poslale djecu u Muzej, koji ima šta da pokaže tim naraštajima - dodala je ona. Tokom “Pantelinskih dana” u Muzeju će biti otvorena izložba pod nazivom “Proizvodi šljive”, koju je pripremila etnolog Narodnog muzeja u Valjevu Gordana Pajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana