Turci skijaju na Jahorini, Slovence mami Kozara

Milijana Latinović
Turci skijaju na Jahorini, Slovence mami Kozara

Banjaluka - Snježna čarolija na planinama privukla je veliki broj domaćih i stranih turista, a među hiljadama skijaša iz cijelog svijeta veliki je broj onih iz Turske, koji uživaju na Jahorini, dok Slovence najviše mami Kozara.

Sudeći prema vremenskim uslovima, koji i te kako idu na ruku ljubiteljima zimskih sportova, stihovi popularnog hita iz osamdesetih "Hajdemo u planine, jer tamo nema zime" ovih dana dobijaju pravi smisao. Dok je živa u termometrima širom RS u debelom minusu, na planinama su stvoreni idealni uslovi za uživanje u zimskim sportovima, ali i za dobru zabavu.

Damir Kljajić iz Dervente, koji je proteklog vikenda sa prijateljima posjetio Jahorinu, kaže da je vrijeme na planini odlično, bez magle i padavina, a veći dio dana staze su obasjane suncem.

- Staze su odlično uređene, svi ski-liftovi su radili, a najveća gužva je na liftu Poljice. Primijetili smo mnogo stranih turista i veliki broj skijaša iz Srbije - rekao je Kljajić i dodao da su na putu do olimpijske ljepotice gužve.

U Olimpijskom centru "Jahorina" ističu da je posjećenost na planini izuzetno dobra, čemu doprinosi i visina snježnog pokrivača od oko 50 centimetara.

- Većina gostiju na Jahorinu dolazi na produženi vikend, tako da gužve počinju već od četvrtka, a proteklog vikenda imali smo oko 3.000 skijaša dnevno na stazama - kazala je portparol OC "Jahorina" Ivana Lizdek i naglasila da su sve staze otvorene za skijanje, a za najmlađe ljubitelje zimskih čarolija otvoren je zabavni park "Ogorjelica".

Ističe da je na planini najviše posjetilaca iz BiH, Srbije i Crne Gore, te da trenutno na Jahorini boravi i veliki broj skijaša iz Turske, dok se narednih dana očekuje i dolazak Mađara.

- Smještajni kapaciteti su solidno popunjeni, a u nastavku zimske sezone očekujemo velike gužve - kazala je Lizdekova i dodala da je cijena polupansiona u hotelu "Bistrica" 69 KM po osobi.

Snijegom prekrivena Kozara privukla je brojne posjetioce iz Slovenije. Neke od njih korijeni vuku na ovu planinsku ljepoticu, a mnogi dolaze i po preporuci prijatelja.

- Tradicionalna manifestacija "Zima na Kozari" privukla je nekoliko hiljada posjetilaca na našu planinu. Skijaša ima svaki dan, posebno vikendom, a uslovi su idealni, kako za dnevno tako i za noćno skijanje - rekao je predsjednik Planinsko-skijaškog društva "Ljubijski rudar" Božo Grbić i dodao da ako se ovakvi vremenski uslovi nastave, planinski centri bi mogli da zabilježe jednu od najboljih zimskih turističkih sezona.

Zaljubljenika u zimske sportove kojima hladnoća ne može ništa ima i na Vlašiću. U hotelu "Vlašić" kažu da staze tokom vikenda vrve od skijaša, među kojima je najviše domaćih i posjetilaca iz susjedne Hrvatske.

- Po njihovim komentarima vidimo da su zadovoljni uslovima na stazama, snijega ima dovoljno, tako da će ova sezona biti dobra - rekli su u ovom hotelu.

Novi ski-lift

U Planinsko-skijaškom društvu "Ljubijski rudar" očekuju uskoro puštanje u funkciju novog ski-lifta, čime će uslovi za skijanje na Kozari biti znatno poboljšani.

- Čekamo da dobijemo upotrebnu dozvolu od gradske komisije da bi novi ski-lift počeo da radi - rekao je Božo Grbić.

Dnevne cijene ski-pasa

Jahorina

Radni dan

34 KM odrasli

27 KM djeca

Vikend

39 KM odrasli

29 KM djeca

Kozara

15 KM za odrasle

10 KM za djecu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana