Trudbenik pada kao kula od karata

Marijana Miljić
Trudbenik pada kao kula od karata

Banjaluka - Poslije pokretanja stečaja u dobojskoj fabrici pneumatskih alata "Trudbenik FPA" ista sudbina, po svemu sudeći, zadesiće i teslićki "Trudbenik FKO", dok je u likvidaciji već završio "Trudbenik enerdži" iz Teslića.

Ove firme su u vlasništvu matičnog preduzeća "Trudbenik" iz Doboja, u kojem je stečaj otvoren krajem aprila ove godine i još nije okončan. Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je stečaj u "Trudbeniku FPA" krajem oktobra, predstečajni postupak u "Trudbeniku FKO", koji se bavi proizvodnjom kompresorske opreme, otvoren je 22. novembra, dok je likvidacija nad "Trudbenikom enerdži" započela 30. novembra.

Za stečajnog upravnika "Trudbenika FPA" imenovan je Lazo Đurđević iz Šamca, a za privremenog stečajnog i likvidacionog upravnika u preostala dva preduzeća Dragan Prodić iz Teslića.

Na Skupštini povjerilaca "Trudbenika FPA" zakazanoj za 29. decembar biće riječi o potraživanju povjerilaca koji su imali rok od mjesec da ih prijave. Povjerioci "Trudbenika enerdži" imaju rok do kraja mjeseca da prijave potraživanja, a ročište za ispitivanje dugovanja biće održano 26. januara iduće godine. Kada je riječ o "Trudbeniku FKO", jedini zaposleni u ovom preduzeću je direktor, sva imovina je zaplijenjena i pokradena, a zakupac ne plaća kiriju.

Prodić, koji je stečajni upravnik i u matičnom preduzeću "Trudbenik", rekao je da je u ovom privrednom društvu završen popis imovine i da je u toku procjena njene vrijednosti.

- Firma iz Austrije zainteresovana je za zakup prostorija matičnog preduzeća i nastavak proizvodnje dijelova za kompresore, ali i uvođenje nove linije. Skupština povjerilaca će se 15. decembra izjasniti o ovoj ponudi - rekao je Prodić.

Kada je riječ o "Trudbeniku enerdži", Prodić je naveo da je likvidacioni postupak pokrenut jer su mašine matične firme uknjižene na tu firmu, a građevinski objekti i zemljište na matično preduzeće.

- Likvidacija je pokrenuta kako bismo vratili mašine na matično preduzeće. U "Trudbeniku FKO" u toku je popis imovine i vidjećemo kakva će biti dalja sudbina ovog preduzeća - rekao je Prodić.

On je dodao da su poslije otvaranja stečajnog postupka u matičnom preduzeću zatekli 102 radnika.

- "Trudbenik enerdži" imao je samo zaposlenog direktora, koji je napustio to mjesto, a "Trudbenik FKO" pored direktora još dva zaposlena koja su firmu napustili i otišli u inostranstvo. "Trudbenik FPA" je poslije otvaranja stečajnog postupka imao 25 radnika - rekao je Prodić.

Krivična djela

Direktor "Trudbenika FKO" Zoran Filipović je sa većinskim akcionarom Perom Bukejlovićem pokušao da proda imovinu ove fabrike iako su obaviješteni da to ne mogu učiniti i da nemaju ovlašćenja.

Okružni privredni sud je u zapisniku naveo da postoji osnovana sumnja da je u ovoj fabrici počinjeno više krivičnih djela, što bi stečajni upravnik trebalo da ispita i u slučaju postojanja većeg stepena sumnje podnese i krivičnu prijavu protiv odgovornih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana