Trud porodice Knežević iz Rogatice nagrađen berićetnom berbom

Sreten Mitrović
Trud porodice Knežević iz Rogatice nagrađen berićetnom berbom

Rogatica - Braća Darko i Danko Knežević iz naselja Borač kod Rogatice, koji su dane i noći provodili u svom voćnjaku, postali su rekorderi u proizvodnji jabuke, ne samo u svom, već i širem kraju.

Poslije mraza i snijega koji su u aprilu opustjeli njive, bašte i voćnjake, poljoprivrednici nisu ni očekivali dobar rod. Uprkos prirodnim nepogodama, Kneževići su uz naporan rad i znanje obezbijedili berićetan rod jabuke. Danonoćnim zadimljavanjem voćnjaka sa više od 2.500 sadnica jabuka raznih sorti uspjeli su da spasu rod od mraza i snijega koji su ovom kraju pričinili ogromnu štetu. Vremenske neprilike su glavni krivci što u cijelom sarajevsko-romanijskom i gornjodrinskom regionu gotovo da nema jabuke, osim u voćnjaku Kneževića.

Kneževići s ponosom ističu da su njihove jabuke na glasu, jer ne upotrebljavaju hemijske preparate i supstance.

- Kad smo osjetili da dolaze aprilski mrazevi i snijeg, svi iz porodice smo se organizovali i uz pomoć komšija počeli zadimljavati naš voćnjak, koji je, kao za čudo, u to vrijeme procvjetao. Gotovo da nismo ni spavali, stalno smo bili u voćnjaku, ali se naš trud isplatio - priča Darko Knežević.

Dodao je da su zahvaljujući tome uspjeli da spasu od mraza i hladnoće najveći dio procvjetalih jabuka. Da je mukotrpan rad dao rezultate pokazali su jesenji dani i berba jabuka.

- Najbolje smo prošli sa zlatnim delišesom koji je donio više od dvije tone kvalitetnih jabuka. Druge vrste, koje su više osjetljive na hladnoću, donijele su nešto manje prinose - rekao je Knežević.

Danko Knežević dodaje da su najveći dio ubranih jabuka već plasirali kupcima u Rogatici, što će biti učinjeno i sa ostatkom.

Kada su prije tri godine počeli sa podizanjem voćnjaka Kneževići nisu ni slutili da će postati uspješni voćari. Pričaju da su od bivšeg "Agrokombinata" kupili 11 dunuma zemlje, nedaleko od njihove porodične kuće. Počeli su podizati voćnjak sa 1.700 sadnica jabuka, a taj posao im se osladio pa su dogodine zasadili još 800. Od samog početka su pratili najsavremenije standarde u voćarstvu. Iskopali su bunar zahvaljujući kojem im i u najsušnijem periodu nije manjkalo vode. Uradili su sistem navodnjavanja "kap po kap" i obezbijedili mrežu za protivgradnu zaštitu uz drenažu za odvod površinskih voda.

- Uložili smo više od 100.000 maraka u voćnjak i sad vidimo da je to bila dobra investicija. Naš trud se polako počeo isplaćivati. Sve bi to išlo i brže da nam je vrijeme išlo na ruku, ali se nadamo da će biti bolje - priča Darko.

Vrijedna braća planiraju da nadomak voćnjaka podignu objekat u kojem bi prolaznici mogli kupiti njihove jabuke, sirće i ostale proizvode od ove u ljudskoj ishrani i narodnoj medicini nezamjenjive voćke.

Sajam

Kakvog su kvaliteta jabuke iz voćnjaka porodice Knežević moglo se vidjeti na nedavno održanoj regionalnoj poljoprivrednoj izložbi u Rogatici.

Gotovo da nije bilo prolaznika koji nije zastao i pazario ili bar probao ovo sočno voće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana