Trostruka radost u porodici Gibanica iz Dervente poslije tri decenije

Milijana Latinović
Trostruka radost u porodici Gibanica iz Dervente poslije tri decenije

Derventa - Prvi put poslije više od tri decenije u Derventi se začuo plač trojki, a Matea, Tea i Filip Gibanica postali su novi stanovnici ove opštine.

Za roditelje Mirjanu (37) i Rajka (41) Gibanica petak, 13. januar, zabilježen je kao najsrećniji dan u njihovim životima jer su tada na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci rođene njihove dvije kćerke i sin.

- Ne mogu riječima opisati radost i ponos jer sam postala majka. Mislim da je to nešto najljepše na svijetu, posebno kada nakon toliko godina želje i truda u naručju držim svoje tri bebe - kazala je ponosna majka Mirjana i dodala da se osjeća dobro, iako je trudnoća bila veoma rizična, a gotovo cijeli taj period provela je u bolnici. 

Uzbuđenje nije krio ni otac Rajko, kojem je od svega, kako kaže, najvažnije samo da su djeca zdrava.

- Ponosan sam, ne znam šta drugo da vam kažem. Nakon toliko godina u našoj kući čuje se dječiji plač i vjerujte sada sam siguran da je to najljepša muzika - ispričao je Rajko, naglasivši da su od prvog ultrazvuka znali da će dobiti trojke, a imena bebama izabrala je majka.

Borba Mirjane i Rajka Gibanica, koji su u braku deset godina, da se ostvare kao roditelji bila je duga.

Tri godine su proveli obilazeći zdravstvene ustanove, tražeći nadu da jednog dana postanu roditelji. Njihova želja se ispunila, a zahvaljujući postupku vantjelesne oplodnje na svijet je stigla trostruka radost.

- Da nije različite odjeće, na prvi pogled teško bih razlikovao djevojčice. Ipak, kad bolje pogledam, Matea, koja se prva rodila, ima tamniju i gustu kosu, dok je Tea malo svjetlije puti - rekao je Rajko. 

Dodaje da za njih sada slijedi period prilagođavanja, ali i učenja, a sve što ne budu umjeli sami, kaže, u pomoć će priskočiti baka.

Ovu porodicu juče je posjetio i načelnik opštine Derventa Milorad Simić, uručivši im prigodne poklone.

- Od 1985. godine u našoj opštini nisu rođene trojke, to je zaista lijep događaj - rekao je Simić i čestitao ponosnim roditeljima, a bebama poželio srećno odrastanje.

Porodicu Gibanica posjetio je i vlasnik preduzeća "Sanino", gdje je Mirjana zaposlena, Radovan Pazurević, poklonivši im 3.000 KM.

- Bogatiji smo za tri nova člana društva. Ovakve prilike nisu česte i poželjeli smo da ih obradujemo. Na ovaj način želimo da ih podržimo i poručimo drugima da nikada ne odustaju i da nikada nije kasno postati roditelj - kazao je Pazurević.

Natalitet

Milorad Simić je istakao da opština Derventa iz godine u godinu podstiče rađanje djece i podržava natalitet.

- Pomažemo majke koje su rodile treće i svako naredno dijete. Osim toga, za majke dvojki izdvajamo 2.000, a majkama trojki darujemo 3.000 KM - rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana