Troškovi opštinske uprave Gacka bez pravdanja, sumnjivi ugovori o djelu

V. K.
Troškovi opštinske uprave Gacka bez pravdanja, sumnjivi ugovori o djelu

Banjaluka - Sporna zapošljavanja, nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama, te netransparentno trošenje novca za putovanja, hranu i piće, samo su neki od propusta koje su revizori uočili u opštini Gacko u prošloj godini.

Zbog tih, kao i drugih grešaka, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je ovoj opštini mišljenje sa rezervom za dio koji se odnosi na finansijske izvještaje, dok su za usklađenost sa propisima zaradili negativno mišljenje.

- U bilansu uspjeha za 2016. godinu opština je iskazala negativan finansijski rezultat tekuće godine od 1,47 miliona KM, a po nalazu revizije isti je potcijenjen za najmanje 95.622 KM - navedeno je u izvještaju o finansijskoj reviziji Gacka.

Rashodi za putovanja i smještaj dostigli su 96.124 KM, što je za 16 odsto više od planiranog. Prilikom prijema pripravnika u radni odnos nije poštovan Zakon o radu, a nije sve bilo čisto ni prilikom zaključivanja ugovora o djelu koji su iz budžeta izvukli više od pola miliona maraka.

- Dio ugovora ne sadrži opis poslova koji treba da budu izvršeni, rokove za njihovo izvršenje i ne sačinjavaju se izvještaji o izvršenim poslovima. Ugovori o djelu su zaključivani i za one poslove za koje se zaključuje ugovor o radu. Pored toga, ugovori o djelu su potpisivani i sa zaposlenim radnicima za poslove koji nisu vezani za opštinu, a sa jednim licem su potpisana četiri ugovora o djelu na isti datum bez informacija o vremenu završetka posla - utvrdili su revizori.

- Na računima za reprezentaciju nema svrhe korišćenja, a za isplate novca iz kase i putem žiro računa za razne vrste manifestacija nisu sačinjavani izvještaji o utrošku sredstava niti su oni pravdani - navode revizori.

Lokalna vlast nije poštovala ni Zakon o javnim nabavkama tako da je bilo slučajeva da su ugovori dodjeljivani bez bankarske garancije. Revizori su na adresu Gacka dostavili brojne preporuke s ciljem popravljanja stanja. Sa načelnikom opštine Milanom Radmilovićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana