Trninić: Radioaktivni otpad nije problem jednog naroda

Srna
Trninić: Radioaktivni otpad nije problem jednog naroda

NOVI GRAD - Odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora nije problem jedne države, niti jednog naroda, već svih nastanjenih u pogođenoj regiji, kao i šire, izjavio je danas Srni sekretar Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mladen Trninić. On je istakao da je dužnost zajednički podstaći sve koji imaju mogućnost odlučivanja, na svim nivoima vlasti, da rade odgovorno u interesu čiji su životi ugroženi, da bi bilo spriječeno nešto čije bi posljedice mogli osjećati i oni koji će tek biti rođeni.

Trninić kaže da su revoltirani zbog neprimjerenih komentara u vezi sa ovom temom, praktično bili primorani da urade statistički presjek etničke strukture stanovništva.

"S obzirom na licitiranja koja će etnička grupa biti više pogođena odlaganjem radioaktivnog otpada i drugih opasnih materijala nadomak rijeke Une, smatramo da je važno demistifikovati ove tvrdnje korištenjem zvaničnih podataka dobijenih popisom 2013. godine, u nadi da prvi i posljednji put u kontekstu ove teme govorimo o etničkoj strukturi sjeverozapadne BiH. Svaka brojka je jedan ljudski život i on je jednako vrijedan, a to što jedne etničke grupe ima više na posmatranom području ne znači da je radioaktivni otpad njihov problem. Isto tako, to što jedne grupe ima manje ne znači da smiju žmuriti na problem, naprotiv", naglasio je Trninić.

On je naveo da u lokalnim zajednicama u neposrednoj blizini Trgovske gore: Bihać, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin, Velika Kladuša, Kostajnica, Kozarska Dubica, Krupa na Uni, Novi Grad, Oštra Luka, Prijedor, prema podacima popisa ima 356.110 stanovnika, od kojih je 227.486 ili 63,9 odsto Bošnjaka, 105.514 ili 29,6 odsto Srba, 6.759 ili 1,9 odsto Hrvata, te 16.351 ili 4,6 odsto iz reda ostalih.

Trninić je upozorio da ozbiljnu prijetnju predstavlja blokiranje procesa formiranja ekspertskog i pravnog tima u Savjetu ministara, te pozvao nadležne na brzo rješavanje ovog problema.

"Ukoliko nadležni ne mogu pronaći rješenje čiji će rezultat biti formiranje tima eksperata i pravnika koji će biti posvećeni ovoj temi, potrebno je da to javno iznesu - da bi strukture organizacija civilnog društva preuzele odgovornost za realizaciju ovog ozbiljnog posla", rekao je Trninić.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, te vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže u kasarni "Čerkezovac", u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško", bio deponovan i postojeći institucionalni otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana