Tri odbornika u Skupštini opštine Kotor Varoš napustila SDS

Vedrana Kulaga
Tri odbornika u Skupštini opštine Kotor Varoš napustila SDS

Kotor Varoš, Banjaluka - Odbornici u Skupštini opštine Kotor Varoš Slavko Đukić, Dragan Mijić i Vladan Đekanović juče su zvanično napustili Klub SDS-a i ubuduće će djelovati u Samostalnom demokratskom srpskom klubu (SDS-K) kao članovi Izvorne SDS.

Đukić je na sjednici parlamenta pitao predsjednika Ibrahima Palića ko sada čini većinu, na šta mu je on odgovorio da su to SDS, PDP i SDA. Kotorvaroška Skupština broji 25 odbornika, a SDS i PDP zajedno imaju 12. Tas na skupštinskoj vagi prevagnuo je na njihovu stranu zahvaljujući trojici odbornika SDA.

Đukić je odluku o izlasku trojice odbornika iz Kluba SDS-a obrazložio na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini RS gdje su ga podržali potpredsjednik parlamenta Srpske i poslanik SDS-K Nenad Stevandić i poslanik Izvorne SDS Slavko Dunjić.

- U Kotor Varošu je kao i u mnogim drugim opštinama i na republičkom nivou nastavljeno odvajanje članstva SDS-a od rukovodstva stranke zbog njihove katastrofalne politike. Zar je normalno da Nedeljko Glamočak, koji je i narodni poslanik, gubi tri izborna ciklusa zaredom i samoproklamovano i mimo statutarnih odredaba postavlja sebe za predsjednika Opštinskog odbora SDS-a? Istupili smo iz Kluba SDS-a i osnovali SDS-K. U Kotor Varošu je na današnjem zasjedanju nestala skupštinska većina koju su činili SDS i PDP sa 15 odbornika, ali sam dobio odgovor da novu čine SDS, PDP i SDA - rekao je Đukić.

Istakao je da članstvo SDS-a svakim danom uviđa posljedice loše politike koju vodi vrh stranke.

- Evidentno je to u svim opštinama, a posebno u Banjaluci gdje je Ognjen Tadić, kao najveća štetočina SDS-a koja se pojavila od njegovog osnivanja, rasturio odbor i želi da onom vodom koja teče kroz njega, Miljackom iz Sarajeva, zatruje naše čiste vode Vrbanje i Vrbasa. To je narod i prepoznao i neće to zaboraviti - zaključio je Đukić.

Stevandić je kazao da u cijeloj RS iz SDS-a izbacuju ljude koji su osnivali stranku i postizali najbolje rezultate.

- Ti ljudi su prinuđeni da formiraju SDS-K da bi razotkrili tu politiku. Koalicija iz Savjeta ministara BiH sada je preslikana na Kotor Varoš, a njihov plan u budućnosti je sigurno da bude i u parlamentu RS. Naša dužnost je da to spriječimo - rekao je Stevandić.

Dunjić je rekao da će iduće sedmice predstaviti četiri odbornika iz jedne opštine koji će izaći iz skupštinske većine, formirati klub i prići Izvornoj SDS.

 

Novi odnos snaga u parlamentu

Većina

PDP - 7

SDS - 5

SDA - 3

 

Opozicija

SNSD - 6

SDS-K - 3

HDZ BiH - 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana