Trebišnjica krije svjedočanstva o davnim vremenima

Ilijana Božić, Jana Kezić
Trebišnjica krije svjedočanstva o davnim vremenima

TREBINjE - Čamac iz doba Austrougarske, star 123 godine, koji je pronađen u Trebišnjici, biće sačuvan u Muzeju Hercegovine kao svjedočanstvo ratnih dešavanja i stradanja naroda ovog kraja.

U koritu Trebišnjice, koja krije mnoge tajne, osim lađe, juče su pronađeni puška i minobacač koji su skoro vijek ležali na dnu rijeke podno Leotara. Eksponati su izronjeni iz središnjeg dijela Trebišnjice, ispod Starog grada, gdje se nekada nalazio austrougarski plutajući most.

Zahvaljujući stručnom ronilačkom timu “Posejdon” iz Trebinja grad je postao bogatiji za vrijedne arheološke predmete, a kako su kazali iz ovog kluba, očekuju još zanimljivih pronalazaka.

Aleksandar Vuković iz ronilačkog kluba “Posejdon” istakao je za “Glas Srpske” da su tri dana iskopavali željezni čamac.

- U okviru redovnog čišćenja korita Trebišnjice pronašli smo i čamac koji nam se na prvu učinio samo kao komad lima. Međutim, kad smo počeli da otkopavamo, vidjeli smo da je u pitanju lađa, a onda smo ispod riječnih algi i školjki pronašli pločicu koja svjedoči da potiče iz 1898. godine - ispričao je Vuković. Dodao je da je riječ o lađi italijansko-njemačke proizvodnje koja je prevozila ljudstvo i vojsku dok mostovi u Trebinju još nisu bili izgrađeni.

- Po fotografijama i razglednicama s početka 20. vijeka možemo vidjeti takve lađe na Trebišnjici - kazao je Vuković. Ispričao je da su nedaleko od potonule lađe izronili i pušku iz 1924. godine.

- Naš ronilac Dušan Vuković je pronašao pušku, a Petar Anđelić tromblonsku minu. Mi smo i podvodni demineri, sertifikovani za minsko-eksplozivna sredstva. Čim smo pronašli eksplozivne naprave, pozvali smo civilnu zaštitu i policiju i uspješno ih uklonili - objasnio je Vuković.

Direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić za “Glas Srpske” je naglasila da je Ronilački klub “Posejdon” dugogodišnji saradnik Muzeja, s obzirom na to da ovaj dio Hercegovine krije veliki broj predmeta iz 19. i 20. vijeka.

- Čamac je izrađen 1898. godine u Italiji u Bolcanu i za razliku od drugih eksponata za koje ne možemo tačno da kažemo iz kojeg vremena potiču, na lađi je uklesana pločica koja otkriva njeno porijeklo - navela je Grujićeva.

Dodala je da je čamac trenutno smješten u dvorištu Muzeja Hercegovine, te da će u narednom periodu biti angažovan konzervator za metal.

- Zbog veličine čamca, koji je dug šest metara, konzervacija će biti obavljena u Trebinju. Nakon toga biće postavljen u našem dvorištu, jer ga zbog gabarita ne možemo smjestiti u okviru istorijske postavke - objasnila je Grujićeva.

S obzirom na to da je zgrada Muzeja zapravo austrougarska vojna kasarna, te da je u dvorištu ove ustanove i poštanska stanica za golubove pismonoše iz doba Austrougarske, pronađena lađa samo upotpunjuje, kako Grujićeva kaže, austrougarski period muzeja.

- Lađa je znatno oštećena, najvjerovatnije od eksplozije između dva svjetska rata ili poslije Drugog svjetskog rata, bacanjem mina u rijeku. Četiri rupe na njoj svedoče da je stradala od eksplozivnog oružja, najverovatnije mina - kazala je Grujićeva.

Dodala je da će biti izvršena samo konzervacija čamca, bez restauracije, kako bi ostao u oštećenom obliku kao svjedočanstvo davnih vremena i istorijskih dešavanja.

Čišćenje rijeke

Civilna zaštita i grad Trebinje, u saradnji sa “Hidroelektranama”, organizuju svake godine čišćenje Trebišnjice, a sve što pronađu u koritu ove rijeke bude raspoređeno na adekvatno mjesto. Otpad i sav kabasti materijal odvoze na deponiju, a kada pronađu nešto vrijedno od starina, obavijeste Muzej Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana