Trebinjski vatrogasci pobijedili vatru na deset metara od kuća

Milijana Latinović
Trebinjski vatrogasci pobijedili vatru na deset metara od kuća

Trebinje - Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i mještana kuće u trebinjskom selu Biograd juče su odbranjene od vatrene stihije, koja se domaćinstvima približila na svega nekoliko metara.

Požar se sa okolnog brda velikom brzinom spustio do sela, a vatra je u jednom trenutku gotovo došla do kuća. Zbog ovog požara gotovo cijeli grad je bio pod dimom, a u vazduhu su i čestice pepela. Iako suočeni sa velikom opasnošću, mještani su uspjeli da savladaju strah i priskoče u pomoć vatrogascima. Imovinu su, kažu, odbranili, ali ih očekuje još jedna noć puna neizvjesnosti i strepnje.

- Vatra je došla skoro do kuća, bilo je gusto. Vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite su uspjeli nekako da presijeku požarni put i odbrane selo. Ovo je područje prekriveno šumom, teren nepristupačan, a suša zavladala pa vatra brzo plane, a još brže se proširi. Stalno smo na oprezu i u strahu da nas požar ne zatekne noću u snu. Pitanje je šta bi s nama bilo - rekla je mještanka Milosava Duper.

Vatra je juče ponovo buknula i u selu Dubočani koje je prethodnog dana odbranjeno od požara.

- Vatra se primakla na 100 metara od kuće. Bojim se da će sve planuti, i štala i kuća. Ostaćemo bez svega što imamo, da nam je samo žive glave da sačuvamo - kazala je mještanka Mara Mulina.

Šef Civilne zaštite grada Trebinja Miljan Tomašević potvrdio je da je vatra prišla na desetak metara kućama porodice Ilić i do štale, ali da su brzom intervencijom uspjeli da odbiju požar od objekata.

Da sačuvaju, prije svega, živote mještana, a onda i njihovu imovinu pred najezdom vatrene stihije, bez predaha se bore vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Od 14. juna, kada su pokrenuli cisterne i izašli na teren, imaju pune ruke posla. Ugasili su do sada 160 požara i odbranili 37 sela.

- Vatra je došla juče blizu kuća u selu Biograd, ali, na sreću, uspjeli smo odbraniti selo. U Dubočanima, koje smo u utorak odbranili, opet se aktivirao požar i jedna ekipa vatrogasaca je tamo. Gori i sjeverno od planine Leotar - kazao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk i dodao da sve upućuje na to da je ljudski faktor uzrok požara.

Ističe da im u gašenju požara pomažu Vatrogasno društvo "Lastva", Civilna zaštita Trebinja, šumari i mještani.

- Na izmaku smo snaga, ali ne odustajemo. Vatrogasci su na terenu i dan i noć, borimo se i borićemo se sve dok i posljednji plamen ne bude ugašen - rekao je Ćuk.

Nakon višečasovne borbe sa vatrenom stihijom vatrogasci su u utorak odbranili selo Dubočani kod Trebinja. Požar je, prema riječima mještana, izazvao plamen svijeće nakon što su mještani ujutro obilazili grobove najmilijih i palili svijeće. Plamen se primakao kućama, a u posljednji čas spasena je starica Mara Anđelić.

Mine

Mještani trebinjskog sela Biograd kažu da vatrogascima nije lako u borbi sa vatrenom stihijom.

- Osim krša i šume koji su oko kuća, ima dosta mina na terenu zaostalih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, pa to dodatno otežava posao vatrogasaca - rekla je mještanka Miroslava Duper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana