Trebinjski inovator u svijetu cijenjen, a u rodnom gradu nezaposlen

Ratomir Mijanović
Trebinjski inovator u svijetu cijenjen, a u rodnom gradu nezaposlen

Trebinje - Od indijskog Bagalorea do kineskog Kunšana bio je dug i interesantan put jedne neobične pepeljare, koju je osmislio trebinjski inovator Borko Babalj, čiji je pronalazak okićen svjetskim priznanjima.

Zahvaljujući ovom pronalasku, za koji je urađen prototip u Sloveniji i Italiji, štetnost od pušenja se znatno umanjuje. Tako je postalo moguće da neprijatan miris dima i opušaka, koji se automatski ugasi u pepeljari, ostaje zarobljen u njoj.

- Na plafonu pepeljare se nalazi usitnjeni vulkanski zeolit, koji upija dim cigarete. Pušač na kraju ubacuje opušak u jedan vertikalni otvor koji se zatim hermetički zatvori. Tada se opušak, zbog nedostatka vazduha, ugasi - objasnio je Babalj.

Ova hermetička pepeljara nagrađivana je više od deset puta na svjetskim sajmovima inovacija i najnagrađivaniji je pronalazak iz BiH. Posljednja medalja, i to srebrna, stigla je iz Kunšana, što je 49. priznanje za Babaljevih osam inovacija.

- Na ovoj pepeljari radim godinama i uvijek se trudim da nađem bolje rješenje. Ona je već gotov proizvod, samo treba obezbijediti proizvodnju, što je kod nas izgleda nemoguće - kazao je Babalj.

Ističe da, uprkos brojnim nagradama, Udruženje inovatora istočne Hercegovine opstaje samo zahvaljujući entuzijazmu njegovih članova.

- Ne znam koliko je još potrebno da osvojim svjetskih priznanja da bi me neko od zvaničnika u gradu pozvao na razgovor. Želio bih da im predstavim svoje inovacije i objasnim da je to potpuno realan put ka dobrobiti za lokalnu zajednicu. Ipak, kod nas je sve važnije od ulaganja u proizvodnju - sa gorčinom u glasu ističe Babalj.

Kao jedini pozitivan odnos prema inovatorima pominje Fakultet za menadžment, koji je napravio njegovu inovaciju - naočare bez okvira. Uprkos tome što je zadivio svijet, Babalj jedva sastavlja kraj sa krajem.

- Umjesto da zarađujem zahvaljujući inovacijama, ja živim na granici egzistencije. Navešću vam primjer mog školskog druga iz srednje škole Seada Dautbegovića. Poslije škole ja sam otišao u Sarajevo i radio u "Famosu", a Sead je ostao u Trebinju. Početkom rata ja sam se vratio u Trebinje, a on je otišao u Švedsku. Obojica smo se dali u inovacije, samo što je Dautbegović dobio pomoć švedske vlade za izradu prve inovacije, već je proizvodi i živi od nje, a ja sam nagrađivan širom svijeta, osmislio mnoštvo inovacija, ali u svom gradu nisam cijenjen - kazao je Babalj.

Inovator godine

Borko Babalj kaže da bi svojim patentima mogao mnogo doprinijeti društvenoj zajednici kada bi imao bar neku podršku.

- Ako je grad Trebinje 2013. dobio nešto što nikad prije nije imao, inovatora godine u RS i ima najnagrađivanijeg inovatora, pa zar ne bi trebalo da mu pomogne - zapitao se Babalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana