Trebinjski heroj ujedinio ljude

M. L.
Trebinjski heroj ujedinio ljude

Trebinje - Ime mog sina ujedinilo je ljude i navelo mnoge da razmišljaju trezveno, a ne sebično i 24 godine od njegove smrti, više nego ikad vjerujem da nije stradao uzalud, kazao je otac heroja Srđana Aleksića, Rade Aleksić.

Braneći svog sugrađanina Alena Glavovića, u januaru 1993. godine koga su četvorica naoružanih pripadnika Vojske RS izvukli iz kafića i udarali kundacima, Srđan je povikao da puste Alena nakon čega su pretukli njega. Šest dana kasnije, na dan Svetog Save, podlegao je povredama.

Svake godine na Savindan, otac Rade posjećuje mjesto vječnog počivališta sina, za koga kaže da je život dao vršeći ljudsku dužnost.

- Najvažnije od svega jeste to što Srđan živi u ljudima. Izgubio sam dva sina, ali sam dobio toliko ljudi koji poštuju Srđanovo djelo, koje smatram rodbinom i koji su mi na neki način utjeha za Srđana - rekao je Rade Aleksić.

Grob ovog hrabrog mladića u petak je obišao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

- Djelo Srđana Aleksića se u opštem metežu rata izdiglo iznad svega. On je bio i ostao čovjek - poručio je on.

Srđan je bio uspješan plivač, a amaterski se bavio i glumom. Njegovo ime nose ulice gradova BiH i Srbije, kao i sportski tereni u Trebinju koje je izgradio košarkaški as Dejan Bodiroga. Njegov herojski čin bio je inspiracija i Srdanu Goluboviću za film "Krugovi", snimljen je dokumentarni film "Srđo", a  uspostavljena je  i novinarska nagrada koja nosi njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana