Trebinjska vina nove zvijezde Mediterana

Milijana Latinović
Trebinjska vina nove zvijezde Mediterana

TREBINjE - Vrhunska vina iz pet trebinjskih vinarija zablistala su na prezentaciji u prestižnom hotelu “Njest in Palace” u Milanu, a prema riječima znalaca, proglašena su novim zvijezdama vinskog Mediterana, o kojima će se i u budućnosti pričati.

Prezentacija trebinjskih vinarija održana je proteklog vikenda u organizaciji Asocijacije italijanskih somelijera (AIS) Milano i AIS Lombardija u koordinaciji njihovog poznatog somelijera Adriane Lićardelo, koja je na ideju da organizuje ovu degustaciju došla ljetos nakon posjete hercegovačkom vinogorju i trebinjskim vinarima.

Namjera joj je bila da svoja pozitivna iskustva sa juga Hercegovine prenese italijanskoj publici.

Na ovoj prezentaciji predstavljeno je osam vina iz pet trebinjskih vinarija i to “Podrumi Vukoje 1982”, Vinarija “Anđelić”, Podrumi “Berak”, Podrumi manastira Tvrdoš i Podrumi “Runjevac”.

U tročasovnoj prezentaciji brojni vinski novinari, publicisti, restorateri, somelijeri, hotelijeri, njih više od 70, upoznali su se sa autohtonim sortama Hercegovine, vrancem i žilavkom, istorijom hercegovačkog vinarstva, tradicijom, običajima i gastronomijom trebinjskog kraja.

O svojim vinima pričali su Radovan Vukoje, Milica Anđelić, Aleksandar Berak, Tihomir Kuduz i Jovo Runjevac, uz koordinaciju i prevod Gordane Radovanović.

Vlasnik i enolog u vinariji “Vukoje” Radovan Vukoje istakao je da je prezentacija bila veoma uspješna.

- Svi su bili iznenađeni kvalitetom naših vina. Predsjednik AIS Lombardije Hosam Eldin istakao je hercegovački region, a posebno trebinjska vina kao nove zvijezde vinskog Mediterana i to smatramo najvećim priznanjem - rekao je Vukoje.

Naglasio je da je sa ove večeri u svijet poslata divna poruka, a to je da je vino najbolji i autentičan proizvod našeg kraja.

- “Podrumi Vukoje 1982” predstavili su žilavku iz 2018. godine i vranac rezerva iz berbe 2012. godine - istakao je Vukoje.

On je dodao da je na kraju te divne vinske večeri generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević zahvalio organizatorima prezentacije vina AIS Milano i AIS Lombardija i pozvao sve prisutne da posjete BiH i Trebinje, te da se na licu mjesta uvjere u kvalitet proizvodnje vina i ljepote ove zemlje.

Dugogodišnja saradnja

Za najpoznatijeg hercegovačkog i jednog od vodećih regionalnih vinara Radovana Vukoja ovo nije prva degustacija u Milanu i Italiji.

- U organizaciji čuvenog italijanskog somelijera i trostrukog svjetskog prvaka Đuzepea Vakarinija u palati “Sorbolene” 2006. godine predstavili smo svoja vina. Osim toga, autohtone hercegovačke sorte predstavljali smo i 2015. u Rimu u sjedištu fondacije italijanskih somelijera “Grande Kavaljeri” - rekao je Vukoje, koji je tada primio nagradu za žilavku i vranac. Vranac Vukoje prezentovan je i 2016. godini u srcu Toskane.

- Sve ovo će ove godine rezultovati posjetom italijanskih somelijera najvećoj vinskoj manifestaciji Hercegovine - Salonu žilavke, koja okuplja sve referentne hercegovačke vinare u Vinskoj galeriji Vukoje sredinom avgusta - kazao je Radovan Vukoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana