Trebinjska bolnica u plusu prvi put nakon 12 godina

Milijana Latinović
Trebinjska bolnica u plusu prvi put nakon 12 godina

TREBINjE - Uprkos brojnim izazovima koje je lani nametnula pandemija virusa korona, bolnica u Trebinju ostvarila je pozitivan rezultat u poslovanju, prvi put nakon 12 godina.

Istakao je to za „Glas Srpske“ direktor ove zdravstvene ustanove Nedeljko Lambeta, naglasivši da su opravdali lanjski ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske koji im je doznačio rekordnih 12,8 miliona maraka.

- Trebinjska bolnica je od 1990. godine jedino 2010. imala pozitivan finansijski izvještaj,  i ovo je prvi put od tada – rekao je Lambeta koji je na čelu ove bolnice od kraja 2020. godine.

Istakao je da su do ovakvog rezultata došli timskim radom, iako su troškovi bili ogromni, a uspjeli su da obezbijede i savremenu opremu.

- U prošloj godini u bolnici je bilo 9.250 hospitalizovanih pacijenata, od toga 1.452 kovid pacijenta. Za dvije protekle godine bilo je ukupno 2.300 kovid pacijenata, više nego što su zajedno imale fočanska i nevesinjska bolnica – kazao je Lambeta.

U martu i aprilu protekle godine skoro cijela bolnica bila je u „kovid“ režimu, izuzev hirurgije, na koju su preselili sva odjeljenja.

- To je bio najveći udar za zdravstvenu ustanovu. Uprkos svim poteškoćama i izazovima obavljeno je 5.156 operacija i 38.810 ambulantnih pregleda - istakao je prvi čovjek trebinjske bolnice.

Lambeta je zahvalio predsjednici Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku, Vladi, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS te Fondu zdravstva na razumijevanju i ogromnoj pomoći prilikom nabavke opreme, kao i ggradu Trebinju, lokalnoj zajednici koja je prva u Srpskoj nagradila zdravstvene radnike koji su radili u „kovid“ odjelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana