Trebinje : Veterani drumova krstarili gradom

Ratomir Mijanović
Trebinje : Veterani drumova krstarili gradom

Trebinje - Pogledi znatiželjnika i ljubitelja automobila juče su u Trebinju bili uprti u oldtajmere među kojima su bili i četvorotočkaši koji su sa fabričkih traka sišli prije jednog vijeka.

Reviju na kojoj se pojavilo četrdesetak oldtajmera proizvedenih između 1910. i 1930. godine organizovala je trebinjska Turistička organizacija u saradnji sa agencijom “2fast4ypu” iz Italije. Posebnu pažnju privukli su “rols-rojs” iz 1936, “kadilak kupe” 1937, “BMW 327 kabrio” iz 1939, a praznik za oči predstavljao je “bugati” proizveden 1938. godine.

Najstariji automobil na reviji je bio muzejski primjerak “rols-rojs silver goldster” iz 1910. godine koji i nakon 105 godina ima originalni motor i šasiju. Pred Trebinjcima se našla i “lančija lambda”, koja je duže od 90 godina u vlasništvu iste austrijske porodice.

Vrijednost unikatnih četvorotočkaša gotovo je nemjerljiva. Neki od njih dostižu i milionske cifre, a za većinu njihovih vlasnika ne postoji novac za koji bi ih se odrekli.

- Ovi automobili su od neprocjenjive vrijednosti. To je uglavnom porodično nasljeđe i zato nisu na prodaju - rekao je jedan od organizatora revije Franko Majno.

Održavanje oldtajmera je veoma skupo, ali to nije problem zaljubljenicima u stare automobile koji su spremni da odvoje novac od porodice kako bi uglancali svoje četvorotočkaše.

Gušt vožnje u njima mogli su da osjete i Trebinjci, a u turističkoj organizaciji su izrazili nadu da će i gosti ponijeti lijepe uspomene iz njihovog grada.

Ruta

Vlasnici oldtajmera došli su iz SAD, Engleske, Njemačke, Holandije, Švajcarske, Francuske i Italije. Put Trebinja su krenuli 9. maja iz gradića Ćezenatiko u blizini Ankone u Italiji. Planiraju da do 15. maja obiđu više gradova uz obalu Jadrana u Italiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a danas nastavljaju turneju prema Mostaru i Splitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana