Trebinje: Učenici ukazali na značaj očuvanja ćirilice kao najljepšeg pisma

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- U Narodnoj biblioteci Trebinje danas je, u okviru "Dučićevih večeri poezije", održana radionica posvećena očuvanju i promociji ćirilice, u kojoj su učestvovali učenici svih osnovnih škola u ovom gradu koji su oslikavanjem ćirilice i čitanjem ukazali na značaj zaštite i korištenja ćiriličnog pisma.

Radionica je organizovana u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, u okviru kampanje "Čitajmo zajedno", čiji je cilj ove godine ukazati na neophodnost zaštite i korištenja ćiriličnog pisma.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je novinarima da je resorno ministarstvo ovogodišnju kampanju "Čitajmo zajedno" posvetilo zaštiti i promociji ćiriličnog pisma.

Ona je dodala da su u fokusu kampanje najmlađi kojima se ukazuje na srpsko pismo i važnost očuvanja i zaštite tog pisma.

"Ove godine smo izabrali ćirilicu kao centralnu temu kampanje `Čitajmo zajedno` iz razloga što je u avgustu ove godine stupio Zakon o zaštiti i očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilinog pisma, koji je usvojen i u Srbiji, a prema kome je ćirilica proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja", navela je Đakovićeva.

Ona je podsjetila da je prema tom zakonu, ali i prema međunarodnim konvencijama o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa, obaveza da se određen element koji je na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa promoviše, štiti, čuva i prenosi sa generacije na generaciju.

Đakovićeva je izrazila zadovoljstvo što je Narodna biblioteka Trebinje partner Ministarstvu u realizaciji kampanje "Čitajmo zajedno" koja se ove godine održava pod motom "Čitajmo zajedno ćirilicom".

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je ćirilica veoma važna, te da je grad na usluzi kad je riječ o usklađivanju zakona na lokalnom i republičkom nivou, da se što više koristi ćirilica.

"Mi smo u proceduri pokrenuli inicijativu da reklame u Trebinju budu na ćirilici što je moguće u većem broju, a u narednom periodu potrebno je da se više uradi na tom planu", rekao je Ćurić.

On je direktoru Narodne biblioteke Trebinje Milosavi Supić Vuković uručio knjigu "Šematizam Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske".

Vukovićeva rekla je da su u današnjoj radionici učestvovali učenici iz tri osnovne škole u Trebinju koji su na najljepši način, kreativno, čitanjem i recitacijama ukazali na značaj ćirilice.

"Ovo je jedan od 365 dana u godini koji biblioteka posvećuje ćirilici kroz različite radionice, predavanja okupljamo mlade naraštaje, osnovce nižih razreda i pišemo na ćirilici, tako da je to kod nas svakodnevna aktivnost", rekla je Vukovićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ovu tradicionalnu kampanju "Čitajmo zajedno" organizuje petu godinu.

Tradicionalna kulturna manifestacija "Dučićeve večeri poezije" počela je jutros druženjem pjesnika Mirjane Bulatović i Dejana Aleksića sa učenicima trebinjskih osnovnih škola

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana