Trebinje u potrazi za pozajmicom od pet miliona maraka

Anita Janković Rečević
Trebinje u potrazi za pozajmicom od pet miliona maraka

BANjALUKA - Gradska uprava Trebinje u potrazi je za bankom koja će joj posuditi pet miliona maraka, a novac planira da potroši na popločavanje starog grada, asfaltiranje puteva, dovođenje komunalne infrastrukture na gradske placeve za koje postoje kupci i nekolicinu drugih infrastrukturnih projekata koje planiraju realizovati naredne godine.

Za dugoročno kreditno zaduženje raspisan je javni poziv kojim se traži fiksna kamatna stopa od 5,5 odsto, uz maksimalnu naknadu od 0,30 odsto iznosa kredita. Uslov Gradske uprave Trebinje je i minimalan rok otplate od osam do deset godina uz obavezan grejs period od 12 mjeseci.  

Iako su odbornici opozicije u lokalnom parlamentu bili protiv ovog zaduženja, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže za “Glas” da su na kraju dobili skupštinsku odluku o zaduženju kao i saglasnost Ministarstva finansija.

- Budžet grada u narednoj godini, uključujući i to kreditno zaduženje, iznosi 47,2 miliona KM i najveći je do sada. Riječ je o zaduženju koje čini otprilike devet odsto planiranih prihoda, u odnosu na 18 odsto na koliko imamo mogućnost kao lokalna zajednica, što pokazuje da smo kreditno sposobni i da možemo servisirati dug - rekao je Ćurić.

On je istakao da će pet miliona maraka utrošiti na nekoliko za grad značajnih infrastrukturnih projekata.

- U pitanju je popločavanje preostalog dijela starog grada, u kojem privrednici mahom renoviraju hotele i restorane zbog velike posjećenosti turista, a predračun je oko 1,1 milion KM. Za putnu infrastrukturu predvidjeli smo 1,6 miliona KM, jer kao i svaka lokalna zajednica imamo probleme sa neasfaltiranim ulicama kako u užem jezgru grada, tako i u ruralnim, prigradskim naseljima. Imamo i obavezu da za infrastrukturu nove bolnice izdvojimo 50 odsto sredstava. Ne znamo još koliko će to iznositi, ali prema našim procjenama, to je oko 600.000 KM - naveo je Ćurić i dodao da je za završetak druge faze vidikovca u Duhovnom centru Mrkonjići potrebno oko 400.000 maraka.

Đurić navodi da veliki broj građana želi da kupi placeve u trećoj, četvrtoj, petoj i šestoj zoni grada, gdje postoje olakšice za uređenje, pa je neophodno da grad uredi komunalnu infrastrukturu u tom području.  

- Na području grada iz sredstava granta putem institucija BiH gradila se zgrada za izbjegla i raseljena lica, ali angažovani izvođač zapao je u finansijske probleme i nije završio sve radove. Za završetak tih radova potrebno je 900.000 KM, a kako zgrada ne bi propadala, odlučili smo da učestvujemo, s tim da nećemo obezbijediti sav potrebni novac. Želimo sa institucijama BiH potpisati aneks ugovora da ti stanovi koji nisu završeni, njih osam, pređu u vlasništvo grada. Zamisao je da ih ustupimo na korišćenje doktorima, profesorima i radnicima drugih zanimanja koja su deficitarna u Trebinju - kazao je Ćurić.

On je istakao da su u Trebinju ove godine realizovali investicije vrijedne više od 20 miliona KM.

- Isto, pa čak i više očekujemo i u 2024. godini jer uz zaduženje kod komercijalne banke imamo i kredite putem Evropske investicione banke i Svjetske banke - rekao je Ćurić.

Zapošljavanje

Mirko Ćurić navodi da iduće godine iz tekućih sredstava budžeta planiraju da izdvoje dva miliona KM za zapošljavanje oko 300 građana.

- Biće to najveće izdvajanje za te namjene. Vjerujemo da ćemo projekte samozapošljavanja po pojedincu podržati iznosima do 40.000 maraka nepovratnih sredstava kako bi što više građana pokrenulo privatne biznise. Biće podržano i zapošljavanje u realnom sektoru, kao i pripravnički staž - kazao je Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana