Trebinje: Petar Marić prvi doplivao do časnog krsta

Srna
Trebinje: Petar Marić prvi doplivao do časnog krsta

Trebinje - Petar Marić /45/ iz Trebinja pobjednik je tradicionalnog 16. po redu plivanja za Bogojavljenski krst, kojeg je nakon vodokrštenja u hladnu Trebišnjicu spustio Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Marić je istakao da on nije najstariji plivač među četrdeset učesnika u plivanju za Bogojavljenskim krstom, ali da već 16 godina učestvuje u ovoj manifestaciji i da ima najduži staž plivanja.


"Neopisiv je osjećaj plivati, kako je rekao vladika Grigorije, u rijeci života, moliti za oproštaj i radovati se životu", rekao je Marić novinarima ističući da mu plivanje na Bogojavljenje znači mnogo, ali da je to teško riječima opisati.

Iako ima grip i temperaturu, Marića to nije spriječilo da danas skoči u hladnu Trebišnjicu, naglašavajući da ima osjećaj da su ulaskom u vodu i uzimanjem Bogojavljenskog krsta nestale sve tegobe i da se osjeća potpuno zdravim i da mu srce osjeća toplinu Bogojavljenja.

Najstariji učesnik Bogojavljenskog plivanja Dragan Bodiroga /60/ istakao je da mu je ovaj dan od posebnog značaja i da ga godine nisu mogle spriječiti da zapliva Trebišnjicom.

"Počeo sam plivati 2013. godine i svake godine je divan osjećaj plivati na Bogojavljenje. Za Hrišćane je ovo neopisiv osjećaj, jer danas je dan kada su se Otac, Sin i Sveti Duh prvi put sastali", rekao je Bodiroga i dodao da mu ljubav prema Bogu zagrijava tijelo, tako da hladnoću ne osjeća.

Najmlađi učesnici plivanja su ove godine bili dvanaestogodišnji Dimitrije Škrivan i petnaestogodišnji Rade Kukurić, koji su istakli da ih je vukla volja, želja i toplota Bogojavljenja da uđu u vodu i plivaju za Časni krst.

Obojica su najavila da će i narednih godina rado i bez obzira na temperaturu i hladnu vodu plivati za Časni krst.

Plivanju za Bogojavljenski krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija koju je u Sabornom hramu u Trebinju sa sveštenstvom služio vladika Grigorije.

On je u besjedi istakao da "na današnji dan svi treba da se okupamo u toj rijeci pokajanja, u rijeci Jordanu, u rijeci tog našeg življenja i našeg traženja smisla o životu".

"Niko nas plivati ne može naučiti niko ukoliko ne plivamo. Tako nas niko ne može učiti ni teologiji ako nismo u rijeci, rijeci života. Ukoliko nismo u molitvi i svetoj liturgiji. Ukoliko nismo u tom plivanju, lomljenju i razmišnjanju o Bogu i o sebi i o svijetu u kojem živimo", rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da su svi koji su u danas u crkvi u stvari skočili u vodu i plivaju moleći se Bogu. "Zato je i vaš život u crkvi jedno preplivavanje rijeke, od obale znanja do obale poznanja. Od obale neznanja Boga do Bogopoznanja", rekao je vladika Grigorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana