Trebinje interesantno za Francuske preduzetnike

SRNA
Foto: srna

TREBINjE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i ambasador Franscuske u BiH Kristin Tudik razgovarali su danas o mogućnostima dolaska francuskih preduzetnika u ovaj grad, načinima na koji bi se francuski penzioneri smjestili u Trebinju, te o izučavanju francuskog jezika u školama.

Tudikova je rekla novinarima da će sutra u Savjetu ministara BiH biti razmatran sporazum o francuskoj agenciji za razvoj između BiH i Francuske koja bi obezbijedila znatne finansije za projekte vezane za turizam, klimatske promjene, mlade i slično.

"Za francuske kompanije je izuzetno važno i mnogo lakše da dođu da rade u područje gdje se govori francuski jezik. Budući da ovdje postoje uslovi za bolju nastavu francuskog jezika, mislim da je to nešto što zajedno možemo raditi", rekla je Tudikova.

Ćurić je rekao novinarima da su na današnjem sastanku razgovarali o načinima na koje bi francuskim penzionerima, posredstvom turističkih agencija iz Francuske, ponudili smještaj u Trebinju na određeni period.

On je naveo da je cilj da Trebinje dobije dvojezično odjeljenje uz podršku francuske Ambasade i resornog ministarstva, te dodao da je razgovarano i o projektu "Hercegovačke kuće", kao i o projektu budućeg aerodroma. "Zaključili smo da svi moramo imati maksimalno razumijevanje, da je to projekat koji mora imati našu podršku da bi zadržali mlade ljude i nova radna mjesta u Trebinju", rekao je Ćurić nakon sastanka

. On je izrazio uvjerenje da će i slobodna zona u Trebinju, koja je u završnoj fazi ponuditi mnogim investitorima, ne samo iz Francuske da dođu i posluju u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana