Trebinjci protestovali zbog nerasvjetljavanja ubistva mladog sportiste

Ratomir Mijanović
Trebinjci protestovali zbog nerasvjetljavanja ubistva mladog sportiste

Trebinje - Više od hiljadu Trebinjaca okupilo se juče na mirnom protestu ispred spomenika Jovanu Dučiću zatraživši od nadležnih institucija da hitno rasvijetle ubistvo dvadesetčetvorogodišnjeg Marka Đerića.

Kik-bokser je ubijen je 24. maja u ranim jutarnjim časovima u sačekuši ispred zgrade u kojoj je stanovao. Sleđa je pogođen jednim hicem iz automatskog oružja, a na mjestu ubistva pronađeno je sedam čaura. Zbog sumnje da je ubio Đerića uhapšen je devetnaestogodišnji Radovan Andrić kome je određen jednomjesečni pritvor. Njegov advokat, međutim, tvrdi da nema dokaza da je Andrić ubica i ustvrdio da ima alibi i svjedoke da je bio na drugom mjestu.

To je unijelo gnjev među Trebinjce koji su sa protesta zatražili da u najskorije vrijeme budu otkrivene ubice, podstrekači i pomagači u ubistvu Đerića. Građani, predvođeni Markovom porodicom i prijateljima, prošetali su do Okružnog tužilaštva ispred kojeg su zapalili svijeće za pokoj duše ubijenog mladića. Nakon toga su se uputili do Centra javne bezbjednosti gdje su mu minutom ćutanja odali poštu. Ispred Tužilaštva je pročitano pismo porodice i prijatelja u kome se, između ostalog, navodi da više neće blagonaklono posmatrati kako ubice i njihovi pomagači slobodno i mirno šetaju ulicama Trebinja.

- Ne smije se dozvoliti da više i jedno nevino dijete strada od svirepih ubica koje nisu odgovarali za počinjena krivična djela. Svako od nas i svačije dijete sutra može postati žrtva razularenih bandi, koje besomučno haraju ulicama Trebinja, a da za takva djela ne budu adekvatno sankcionisani, pa čak ni pronađeni - navedeno je u pismu.

Istakli su da je prošlo više od 20 dana od početka istrage, a da ubice i njihovi pomagači još šetaju ulicama Trebinja.

- Više je nego očigledno da istraga tapka u mjestu. Zar je moguće da po gradskim kuloarima kruže priče o izvršiocima i pomagačima, a da se ti ljudi nalaze na slobodi - upitali su članovi Markove porodice i prijatelji i pozvali Trebinjce da se ponovo okupe u još većem broju i ukažu na propuste u istrazi ukoliko istraga ne bude usmjerena u pravcu pronalaženja ubica i saučesnika.

Otac ubijenog mladića Slobodan Đerić zahvalio je sugrađanima koji su mu dali podršku u protestnoj šetnji.

- Nažalost, na ovaj način moramo da tražimo pravdu za ovaj svirepi zločin, nemam šta drugo da kažem - rekao je Đerić.

Dragan Mijanović, ujak ubijenog mladića, rekao je da je došao da podrži borbu da kukavice budu pronađene.

- Nema druge riječi za njih osim monstrumi i kukavice. Mislim da ih ima više. Svako u Trebinju zna da je to naručeno ubistvo. Ja sumnjam u tužilaštvo i sudstvo da će uraditi svoj posao - kaže Mijanović.

Na protestu su bili i najbliži prijatelji ubijenog Marka, koji su nosili majice sa njegovim likom.

- Markovim ubistvom ubijena je bezbjednost svakog građanina Trebinja. Postoji više počinilaca, to nisu samo gradske spekulacije - istakao je Nemanja Babić.

Protestu su prisustvovali i predstavnici srpske pravoslavne crkve, boračke organizacije i lokalne vlasti.

Vlasnik lokala u kojem je ubijeni mladić radio, komšije i prijatelji za Đerića imaju samo riječi hvale. Kažu da je bio dobar, miran i da nije bio konfliktna ličnost. Andrić, koji je osumnjičen za ubistvo, odranije je poznat policiji. Šamaranje nastavnice u školi i pucnjava na ugostiteljski objekat u Trebinju u koji mu nije dozvoljen ulazak samo su neki od slučajeva zbog kojih je privođen.

Tužilaštvo

U Okružnom tužilaštvu Trebinje kažu da od dana ubistva sprovode intenzivnu istragu.

- Iznošenje bilo kakvih detalja ili rezultata do kojih se došlo bilo bi kontraproduktivno i samo bi štetilo interesima istrage - kazali su u tužilaštvu.

 

Radovan Andrić - osumnjičeni za ubistvo

- Išamarao nastavnicu u školi

- Pucao na ugostiteljski objekat, jer mu nije dozvoljen ulazak

 

Marko Đerić - žrtva podmuklog napada

- Nije bio konfliktna ličnost

- Ostvarivao značajne rezultate na sportskim takmičenjima

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana