Traže informaciju o odlaganju radioaktivnog otpada uz granicu na Baniji

Glas Srpske
Traže informaciju o odlaganju radioaktivnog otpada uz granicu na Baniji

Novi Grad - Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić izjavila je da će ova opština reagovati nakon što je ponovo aktuelizovano pitanje Trgovske gore u susjednoj opštini Dvor u Hrvatskoj, kao moguće lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada.

"Saznala sam za ovu informaciju proteklog vikenda i tokom dana ću se sastati sa nekim od vijećnika iz Dvora da bih dobila više zvaničnih informacija, a nakon toga ću ići sa dopisom i zahtjevom za sazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine", rekla je Rajilićeva za Srnu.

Ona je navela da će Vladi Republike Srpske i Narodnoj skupštini Srpske biti upućeno pismo i poziv da se izjasne o ovom pitanju.

"Najvažniji će biti stav Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, jer je ovo međudržavni problem na koji ni lokalna zajednica, ni Vlada Srpske ni Narodna skupština ne mogu uticati u mjeri u kojoj to mogu pregovori između dvije države", navela je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, na lokalnom nivou može se iskazati nezadovoljstvo i zatražiti podrška od međunarodnih ekoloških organizacija.

"Na području opštine Novi Grad ima dosta malignih oboljenja, što ukazuje na moguće povećano zračenje na ovom prostoru. Da li je tako, ja ne mogu da govorim, jer nisam stručna, ali ono što se dešava u posljednje vrijeme poprima oblike epidemije. Odlagalište radioaktivnog otpada na ovom području, koje je poprilično trusno, bilo bi pogubno", upozorila je Rajilićeva.

Ona je navela da će biti učinjeno sve da se ukaže da je to neodgovorno, atak na narod koji živi na području opštine Novi Grad, ne ulazeći u pitanje nacionalnosti.

"Učinićemo sve da upozorimo javnost i poduzmemo sve da se to ne bi desilo", poručila je Rajilićeva.

Od 1999. godine nekoliko puta bilo je aktuelno pitanje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u opštini Dvor u Hrvatskoj.

U nekoliko navrata ovoj incijativi su se javno usprotivila ekološka udruženja iz Dvora, Hrvatske Kostajnice u Hrvatskoj, Novog Grada u Republici Srpskoj i Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana