Travarica iz hrastovog bureta Branka Mijatovića osvaja svijet

Milijana Latinović
Travarica iz hrastovog bureta Branka Mijatovića osvaja svijet

BANjALUKA - Ukusna jabukovača obogaćena sa 21 ljekovitom travom, čuvana u hrastovom buretu, mirisom i ukusom plijeni nepca ljubitelja rakije travarice širom svijeta, a zlatna medalja sa Sajma hrane i pića u Moskvi potvrda je vrhunskog kvaliteta.

Ova i još nekoliko različitih vrsta voćnih rakija, prepoznatljivih pod nazivom "kozarski biser", nastaju u preduzeću "BMB Delta" u Gradišci, a vlasnik te kompanije Branko Mijatović kaže da čuvena pića nastaju isključivo od domaćeg voća provjerenog kvaliteta.

U destileriji ovog preduzeća godišnje nastaje oko 10.000 litara najukusnijih rakija. Proizvodnja rakije u porodici Mijatović tradicija je decenijama i sam Mijatović je, kaže, odrastao gledajući kako njegovi preci prave ukusnu kapljicu u tradicionalnom rakijskom kotlu. Iako su se vremena promijenila, a tehnologija napredovala, "veseli stroj" i danas u njegovom domaćinstvu koriste za proizvodnju rakije za svoje potrebe.

Ipak, onu namijenjenu tržištu i ljubiteljima kapljice širom svijeta prave u nešto modernijoj destileriji, a najbolji recept za uspjeh je spoj tradicije i tehnologije.

Ovaj vrijedni domaćin na deset hektara uzgaja krušku, na pet hektara prostire se zasad jabuke, a osim toga uzgaja i šljivu i dunju. Količine koje ne uspiju samostalno proizvesti otkupljuju od kooperanata, uglavnom iz Potkozarja, gdje je, kaže Mijatović, voće suncem okupano, sočno i mirisno. Od 2007. godine rakiju proizvode od šljive, dunje, jabuke i kruške, a posebno je ponosan na dvije vrste travarice, bezbojnu i onu iz hrastovog bureta.

- Podloga za travaricu je rakija jabukovača koja se obogaćuje sa 21 ljekovitom travom, među kojima bih istakao majčinu dušicu koja svojim mirisom daje posebnu notu - istakao je Mijatović za "Glas Srpske". Sa svojim rakijama pobrao je brojne medalje, šampionske pehare i priznanja na sajmovima od Novog Sada, preko Londona, do Moskve, gdje je, osim travarice, nedavno nagrađena i dunjevača, kojoj je pripala srebrna medalja.

Za uspjeh u svakom poslu, dodao je on, znanje je temelj, a tim stručnih ljudi koji rade zajedno s njim garancija su uspjeha.

Za ovog mašinskog inženjera ljubav i želja su osnov za proizvodnju vrhunskih proizvoda, a spoj tradicije i nauke najbolji recept.

- Bez kvalitetnog voća ništa drugo ne vrijedi. Pažljivo biramo voće koje se sprema u kace, slijede procesi fermentacije i destilacije i na kraju dobijamo vrhunski proizvod - rekao je Mijatović.

Kvalitet "kozarskog bisera" prepoznat je u cijelom svijetu, a osim što se prodaje na domaćem tržištu, rakija iz Potkozarja našla je svoje mjesto i na trpezama u Luksemburgu, dok je plan da se njihove rakije nađu i na ruskom tržištu.

Čuvanje

Branko Mijatović ističe da šljivovicu uglavnom čuva u hrastovoj buradi, kao i jabukovaču i dunjevaču.

- Za razliku od tih rakija, viljamovka nikada ne odležava u hrastovom buretu, ona je i po tome specifična - rekao je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana