Trag carske vojske na jugu Hercegovine neće biti izbrisan

Anita Janković Rečević
Trag carske vojske na jugu Hercegovine neće biti izbrisan

BANjALUKA - U čast Donskom kadetskom korpusu na jugu Hercegovine trebalo bi da nikne multifunkcionalni centar koji će čuvati sjećanja na rusku carsku vojsku koja je početkom prošlog vijeka boraveći u Bileći ostavila neizbrisiv trag, a u planu je i bratimljenje te opštine sa gradom Novočerkask iz Rostovske oblasti.

Dogovoreno je to tokom nedavne posjete članova Ruskog geografskog društva RS i Zavičajnog kluba “Osvit” Bileća ruskom gradu Novočerkasku, gdje je obilježeno 140 godina od osnivanja Donskog kadetskog korpusa.

Predsjednik Zavičajnog kluba “Osvit” i Udruženja “Bilećka brigada” Miodrag Hrnjez Ljumo navodi za “Glas” da je riječ o dogovorenoj uzvratnoj posjeti jer su pripadnici Donskog kadetskog korpusa u Bileći boravili tokom novembra 2021. godine, kada je obilježeno 100 godina od dolaska ruske carske vojske u Hercegovinu.

- U Rusiji smo proveli 11 dana, a na aerodromu Soči dočekao nas je lično komandant korpusa Andrej Aleksandrovič Rembailo. Primio nas je gradonačelnik Novočerkaska Jurij Lisenko pa smo se dogovorili da dođe do bratimljenja između Bileće i tog ruskog grada. Plan je da se u Bileći gradi jedan multifunkcionalan centar posvećen Donskom kadetskom korpusu, koji bi imao muzej, galeriju, prostor za održavanje kongresa, seminara, ali i smještajni i restoranski dio. Centar bi okupljao i nas i njih, a postoji ideja i da se pravi “Hercegovačka kuća” u Novočerkasku - rekao je Hrnjez.

On je dodao da sada moraju pripremiti administraciju za bratimljenje, a dalje korake saradnje trebalo bi da usaglase već u maju iduće godine, kada očekuju ponovni dolazak Rusa u Bileću.

- Donski kadetski korpus je bio jedan od najjačih i najorganizovanijih korpusa u carskoj Rusiji. Uspostavljen je u 18. vijeku kao vojna škola za buduće oficire, ali nakon Oktobarske revolucije 1917. godine boljševička Crvena armija je proganjala pripadnike carske vojske, zbog čega su napustili zemlju. Otišli su prvo u Tursku, nakon čega su prešli u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. U Bileću su stigli, njih oko 400, 1921. godine i ostali sve do 1926. godine - priča Hrnjez.

Prema njegovim riječima, “donci”, kako ih u Bileći zovu, u toj maloj hercegovačkoj opštini ostavili su veliki trag u zdravstvu, školstvu i kulturi, zbog čega klub “Osvit” gaji kulturu sjećanja na carsku vojsku.

- Kada su stigli u Bileću, kasarna je bila porušena, oni su je obnovili i ubrzo osnovali školu. Sagradili su i crkvu, osnovali pjevačko društvo, pokrenuli dva časopisa, igrali pozorišne predstave. Bila je to jedna intelektualna armija budući da je tada u Bileći bilo više od 200 njihovih naučnika iz najrazličitijih oblasti - istakao je Hrnjez.

On je podsjetio i da u Bileći postoji rusko groblje na kojem su sahranjena 22 pripadnika Donskog kadetskog korpusa.

- Dio tog groblja je ograđen i smatramo ga djelićem carske, nebeske Rusije koji se spustio u Bileću. “Doncima” u čast na groblje izlazimo nekoliko puta tokom godine, obavezno 17. jula, na dan obilježavanja stradanja carske porodice, i redovno održavamo groblje - kazao je Hrnjez.

“Osvit”

Zavičajni klub “Osvit” je, priča Miodrag Hrnjez Ljumo, društvo građana koje ima najširu lepezu djelovanja u Republici Srpskoj.

- Do pojave virusa korona organizovali smo međunarodni plivački maraton, međunarodni atletski polumaraton, a likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski” realizovali smo devet godina zaredom. Bavimo se i izdavaštvom, izdali smo 32 knjige, a jedno vrijeme smo izdavali bilećke novine “Osvit”. Organizovali smo desetine večeri recitacija, postavili 18 pozorišnih predstava na scenu i još mnogo toga - naveo je Hrnjez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana