Tradicionano druženje Ilidžanaca

Srna
Tradicionano druženje Ilidžanaca

SARAJEVO - Zavičajno udruženje Ilidžanaca i prijatelja Ilidže organizovalo je danas tradicionalno druženje u porti hrama Svetog Save na Vrelu Bosne u Blažuju.

Druženju je prethodila sveta liturgija, a služen je i pomen Srbima stradalim u Drugom svjetskom i u odbrambeno-otadžbinskom koji su sahranjeni u porti Hrama.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Ilidžanaca i prijatelja Ilidže Milan Pejić rekao je da je ovo deseti skup poslije rata, ali da Ilidžanci pamte da je u avliji Hrama i prije rata svake godine bilo veliko narodno veselje.

"Dolaze Ilidžanci koji su se raselili na sve strane. Žele da vide svoje, komšije, prijatelje, zavičaj", naglasio je Pejić.

On je rekao novinarima da je Udruženje, uz pomoć društveno-političkih zajednica i pojedinaca, napravilo novu ogradu oko Hrama, šadrvan, a uređene su i staze.

Pejić je istakao značaj ovakvih okupljanja u očuvanju srpske tradicije i običaja.

Paroh blažujski jerej Darko Danilović rekao je da danas na ovom području živi veoma mali broj Srba, uglavnom strijih.

"Mi djece nemamo. Nemamo krštenja, samo sahrane i parastose. Mi sveštenici smo tu sa svojim narodom. Čuvamo sveti hram i održavamo koliko se može", dodao je Danilović.

Paroh Danilović je napomenuo da su i spomenici koji se nalaze na ulazu u portu obnovljeni prije nekoliko godina, zahvaljujući Udruženju Ilidžanaca i prijatelja Ilidže.

Žarko Kovačević, koji i danas živi u Blažuju, rekao je da je prije rata ovo bilo srpsko mjesto, da su 90 odsto bila srpska imanja.

"Tu sam i rođen. Nigdje nismo išli, ostali smo na ognjištu. Radimo, obrađujemo zemlju, pomaže nas Crkva", rekao je Kovačević.

On je naveo da danas u Blažuju žive rijetki i stariji Srbi, a da je mladež otišla.

"I ovo što je tu, gleda da proda i ode. Razlog odlaska je taj što smo mi Srbi naučili da živimo sa svojim komšijama, a ovi što su došli sa strane to ne umiju. Nema suživota i komšiluka", dodao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana